Nagyvilág

Gyerekkereskedők bíróság előtt

49 gyereket eladott, hármat véletlenül megölt az a banda, akit most állítottak bíróság elé Kínában

Kína eddigi legnagyobb gyerekkereskedelemmel kapcsolatos bűnügyének vádlottjait állították bíróság elé a közép-kínai Hupej (Hubei) tartomány székhelyén, Vuhan (Vuhan) városában a héten – adta hírül pénteken a China Daily című napilap.

Négy év során összesen 49 gyereket adtak el, akiket a délnyugat-kínai Jünnan (Yunnan) tartományban vettek, majd Hopej (Hebei) és Sanhszi (Shanxi) tartományokban adtak tovább. Három gyerek szállítás közben meghalt.

A bűncselekmények elkövetésével 23 embert gyanúsítanak. Egyiküket – mint kiderült – testvérével együtt valaha szintén elrabolták és Észak-Kínában kényszerítették házasságra. Ő volt az, akit később egy másik testvére megkeresett és két csecsemő eladásával bízott meg. Jü Li-hsziang (Yu Lixiang) – a kihallgatások jegyzőkönyve szerint – ekkor “értette meg”, hogy a gyerekkereskedéssel jó pénzt lehet keresni és elindította saját “vállalkozását”.

Az asszony és férje később rokonaik és ismerőseik bevonásával egy társaságot szerveztek, és szervezetten folytatták a gyerekek adásvételét. Egy kisfiúért 13-20 ezer jüant, átlagosan 500 ezer forintot, egy kislányért 5-14 ezer jüant, átlagosan 300 ezer forintot adtak. A fiúkat körülbelül 40 ezer jüanért, vagyis több mint egymillió forintért adták el, míg a lányokon 20 ezer jüanért, vagyis kevesebb mint 600 ezer forintért adtak túl.

2009 júniusában a rendőrség 29 gyerekre bukkant Vuhan városban, és néhányuk szüleit máig nem lelték meg a hatóságok. A bírósági tárgyalás a vádlottak nagy száma miatt várhatóan elhúzódik – tájékoztatott Lu Tan-csün (Lu Danjun), az ügyet tárgyaló középfokú bíróság munkatársa. Mint mondta, többségük alacsony iskolázottságú és “nem volt tudatában annak, hogy tettével törvényt sért”.

A kínai törvények szerint gyermekkereskedelemért 5 év szabadságvesztéstől halálbüntetés is járhat. A “vevő” legfeljebb 3 év börtönt kaphat. A kínai közbiztonsági minisztérium adatai szerint évente mintegy 3 ezer elrabolt nő és gyermek ügyében indul eljárás. Más becslések szerint az eltűntek száma 10 és 20 ezer között lehet. A tavaly áprilisban indított kilenchónapos kampány eredményeként 3455 gyereket és 7365 nőt szabadított ki fogságából a rendőrség.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik