Nagyvilág

Gorbacsov a demokráciát hiányolja

Mihail Gorbacsov volt szovjet vezető pénteken azzal vádolta meg a mai orosz vezetőket, hogy "megbuktak demokráciából", és felszólította őket, hogy térjenek vissza ahhoz a reformfolyamathoz, amelyet ő indított el a nyolcvanas években.

Gorbacsov az alapítványa által a peresztrojka (az átalakítás) elindításának 25. évfordulója alkalmából készített tanulmány moszkvai bemutatóján kijelentette: az Egységes Oroszország Párt “úgy működik, mint a Szovjetunió Kommunista Pártja (SZKP), csak rosszabb”. Úgy vélte, hogy az orosz vezetők “visszatértek a hatalom pártjának monopóliumához, s erre még büszkék is”.

Gorbacsov meglátása szerint bár Oroszországban van parlament, vannak különféle intézmények, de az egész csak díszlet. Az orosz kormány úgy igyekszik megvalósítani modernizációs programját, hogy gyakorlatilag nincs tekintettel az emberekre. “A peresztrojka megmutatta, hogy a demokratizálódás nem lehetséges a glasznoszty (azaz a nyilvánosság), a szólás- és tájékoztatási szabadság nélkül. Mára e szabadságjogokat körmönfont módon leszűkítették” – állapította meg a tanulmány.

Dmitrij Medvegyev orosz elnök az elmúlt hónapokban többször szorgalmazta Oroszország modernizálását. Az államfő a múlt év végén hevesen bírálta az Egységes Oroszország Párt “intrikáit és retardáltságát”, miután botrány kerekedett a helyi választásokon elkövetett csalásokból.

Gorbacsov 1985-ben lett az SZKP főtitkára, a következő években pedig elindította a peresztrojka reformjait: a gazdaság átalakítását, többek között a glasznoszty gyakorlatára támaszkodva. Az 1990-ben Nobel-békedíjjal kitüntetett Gorbacsovot Nyugaton máig nagy tisztelet övezi, Oroszországban azonban bírálják egykori politikája miatt, amely káoszba taszította a Szovjetunió gazdaságát, s az ország végül széthullott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik