Nagyvilág

Szabad a magyar himnusz március 15-én?

A nyelvtörvény miatt több dél-szlovák önkormányzat bizonytalan abban, hogyan ünnepelje a március 15-ét.

Ezért akad, ahol a „biztonság kedvéért” a szlovák himnuszt is lejátszanák, a szónoklatok pedig egyes helyeken kétnyelvűek lesznek – írja az Új Szó című szlovákiai magyar napilap.

Az újság értesülései attól tartanak, hogy ha nem szlovák “elemekkel” bővítve szervezik a programokat, akkor a kulturális minisztérium megbünteti őket.

“Az aggodalmak ebben az esetben teljesen fölöslegesek. A szlovák nyelvtörvény ugyanis egy szót sem ejt a szlovák himnusz lejátszásáról, a többi nemzeti himnusz játszása, éneklése sem szerepel benne. A szónoklatoknak sem kell elhangzaniuk szlovák nyelven. A szervezőknek csak arra kell ügyelniük, hogy ha valaki szlovákul kívánna felszólalni, akkor ezt kötelesek lehetővé tenni számára. A jogszabály szerint ugyanis mindenkinek joga van beszédét szlovákul elmondani” – mutat rá a lap.

A törvény szerint a rendezvények felvezető szövegének szlovákul is el kell hangzania. “Nincs előírva, hogy először magyarul vagy szlovákul kell elmondani, illetve, hogy mit kell tartalmaznia” – mondta Tóth Károly, a nyelvtörvénnyel kapcsolatos jogsegélyoldalt működtető Fórum Intézet igazgatója.

“Lehet tehát annyi is, hogy szevasztok” – tette hozzá az intézmény vezetője. “A magyar himnusz szabadon lejátszható”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik