Nagyvilág

Románia csatlakozna schengenhez

Románia kész csatlakozni jövő év márciusában a schengeni övezethez - jelentette ki csütörtökön Vasile Blaga román belügyminiszter.

A tárcavezető megállapította, hogy az általa vezetett minisztérium számára elsődleges fontosságú a schengeni övezethez való csatlakozás, amire Romániának jó esélyei vannak.A belügyminiszter közölte, hogy Románia esetében már zajlik a felmérési folyamat, amely most tart éppen a legfontosabb szakaszában, amikor a terepen ellenőrzik a Románia által vállalt kötelezettségek teljesítését.

Rámutatott, hogy 2009-ben öt felmérést is végeztek, ebből négynek a jelentését jóváhagyták, mégpedig kedvező következtetésekkel. Blaga szerint Románia nagy mértékben felkészült a schengeni övezethez való csatlakozásra, hiszen a szóban forgó jelentések közül egyik sem javasolja a felmérések megismétlését. Felhívta a figyelmet arra, hogy a Fekete-tengeren Romániának van Európában az egyik legjobb teljesítőképességű határfigyelési rendszere.
Most a légi határ biztonságosságának a felmérése van folyamatban, ezen a téren a román közlekedési minisztériumnak még infrastrukturális beruházásokat kell végrehajtania a bukaresti Otopeni és a temesvári repülőtéren.

Emil Boc román miniszterelnök egy nappal korábban elmondta, hogy jövőre március 27-én kihelyezett kormányülést tervez a romániai schengeni határ mentén annak megünnepléseként, hogy Románia is részévé válik a szabad mozgást biztosító övezetnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik