Nagyvilág

Meleg társától örökölhet egy férfi

Megörökölheti elhalálozott, meleg élettársa lakását egy lengyel férfi.

Több évnyi vita után az Emberi Jogok Strasbourgi Bírósága úgy döntött egy szczecini férfi esetében, hogy megörökölheti elhalálozott, meleg élettársa lakását – számolt be a Dziennik Gazeta Prawna , konzervatív lengyel lap. A cikkben úgy látják, hogy ez megváltoztathatja az eddigi lengyel gyakorlatot.

„Teljesen függetlenül attól, hogy az állam vagy az önkormányzat hogyan vélekedik erről, az emberek végre elkezdtek felszabadultan élni, azaz sok meleg kapcsolat együttéléssé fejlődött. Az érintettek nem csak örömüket és bánatukat osztják meg, de lakásaikat is. Ám, ha egyik elhalálozik a párból, a másik nem örökölhetett eddig utána, hisz a lengyel állami törvénykezés eddig megtagadta tőlük, hogy házasságra lépjenek” –írják.

Eddig nem született olyan törvény, ami ezt szabályozná és a partneri kapcsolatok legalizálása sem történt meg. Ezért az önkormányzat halál esetén, azonnal kilakoltat. „E tekintetben a strasbourgi döntés sokat segít; nem csak a lengyel polgároknak, de az országnak is, mely eddig elmulasztotta teljesíteni feladatát” – jelenti ki a cikk.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik