Nagyvilág

Az ENSZ megrótta a cigányokat diszkrimináló európai országokat

Magyarországnak megköszönte, hogy vitát szervezett a romák helyzetéről.

“Sok európai országban a cigányok rasszizmussal szembesülnek, beleértve a rasszista alapú támadásokat is” – mondta Navi Pillay, amikor beterjesztette ez évi jelentését az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának.

A főbiztos külön kiemelte Csehországot és Szlovákiát, ahol a cigányok helyzete romlik, ahelyett, hogy javulna, és közölte, hogy felveti a romákkal és a bevándorlókkal való rossz bánásmód ügyét Olaszországban is a jövő heti látogatásán. Magyarországnak megköszönte, hogy vitát szervezett a romák helyzetéről a tanács mostani ülésszakán.

Michael Kocáb cseh emberi jogi és kisebbségügyi miniszter az első reagálásában kijelentette, hogy a csehországi romák helyzetének romlásáról tett kijelentés nem tükrözi a valóságot.

Az Egyesült Államok esetében Pillay némi javulást lát, mert Washington döntést hozott a guantánamói különleges börtön bezárására és az illegális vallatási módszerek betiltásáráról.

A főbiztosa a nők közelgő nemzetközi napja alkalmából külön nyilatkozatban foglakozott az úgynevezett “becsületbeli gyilkosságokkal”, amelyeknek évente ötezer nő esik áldozatul világszerte. “A család becsülete nevében nőket és lányokat lőnek agyon, köveznek és égetnek meg, megfojtanak, megkéselnek vagy élve eltemetnek, és mindez egyre gyorsuló ütemben történik” – jellemezte a helyzetet. “Egyes országokban még törvényes védelmet is élveznek a tettesek” – tette hozzá.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik