Külföld

Akadályozzák a reformokat az amerikaiak

admin
admin

2010. 03. 04. 10:58

Az USA polgárai bizalmatlanul figyelik Obamát. Többségük eddig is ellenérzéssel viseltetett a hatalommal szemben, de ez mára olyan mértékűvé vált, hogy akadályozza a válság megfékezéséhez elengedhetetlen reformokat - írja William Galston filozófus, Bill Clinton egykori tanácsadója a Financial Times-ben.

Véleményét alátámasztja, a CBS News és a The New York Times legfrissebb felmérése, amely szerint az amerikaiak mindössze 19 százaléka gondolja, hogy a kormány szinte mindig jó döntéseket hoz.

29 százalék véli, hogy az embereknek elég befolyásuk van a kormány döntéseire, viszont 78 százalék úgy érzi, hogy a kormány a nép érdekével ellentétes célokat követ – tudósít a globusz.net.

Az is jellemző, hogy politikai és gazdasági válságok idején az amerikaiak a szokásosnál is bizalmatlanabbá válnak a hatalom iránt és ezért a kormányt inkább a bajok forrásának, mint a megoldás eszközének tekintik. Ez a bizalmatlanság általában hasznos, hiszen a demokratikus alapeszményeket és az önkormányzatiságot erősíti. De azért a bizalmatlanságból is megárt a sok – véli Galston.

„Az Egyesült Államok rendkívül nehéz gazdasági helyzetben van. Az államadósság és az államháztartás hiányának mérséklése csak komoly megszorítások árán lehetséges. Az amerikaiak a bizalmatlansága kormány iránt még az Obama által óhajtott egészségügyi reform és a pénzpiacok szigorúbb ellenőrzésének bevezetését is kétségessé teszi”- mondja.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.