Nagyvilág

Kiűzné Demjánt Szlovákiából az egyház

Az erkölcs védelmében tiltakozik a katolikus egyház Demján Sándor tervezett kaszinóberuházása, a Metropolis ellen Szlovákiában - írta szerdai számában a Világgazdaság.

A napilap közlése szerint a világ legnagyobb kaszinófenntartója, a Harrah,s Entertainment által is támogatott projekt ellen a templomokban és az interneten egyaránt fellép az egyház. Eddig 60 ezer választópolgár írta alá azt a petíciót, amelyben a beruházás leállítását követelik.

A lap szerint a nyilvános rendezvényeken szokatlanul magasra csapnak az indulatok, legutóbb éppen a terv pozsonyi bemutatásánál gyűltek össze az ellenzők.

Ördögtől való a kaszinó?

Mint ahogy attól az fn.hu már írt: másfél milliárd euróért épít Magyarország két legismertebb üzletembere – Csányi Sándor és Demján Sándor – szórakoztató-központot Pozsony mellett. A tervezett Metropolis beépített területe meghaladná az 1,2 négyzetkilométert, az építés első ütemének 2012-es lezárultáig kereskedelmi központ, élményfürdő és szabadidőközpont, kalandpark, három szálloda és egy kaszinó épülne meg.

Jan Pociatek szlovák pénzügyminiszter tavaly októberben méltatta a projekt szlovák gazdaságra gyakorolt kedvező hatását, amivel 30 ezer új munkahely jön létre, és jelentősen emeli Szlovákia turisztikai vonzerejét. Számításaik szerint a működő létesítmény akár 5 százalékkal is hozzájárulhat majd a szlovák gazdaság teljesítményéhez, és 30 ezer munkahely születne.

Több kaszinó is lesz

A Metropolis névre keresztelt óriásberuházást elképzelhető, hogy hamarabb tető alá hozzák, mint a már jóval korábban kitalált és szintén Pozsony szomszédságában található bezenyei EuroVegast, vagy a jelenleg csak tervként létező, 2013-ban megnyitni akaró King’s Cityt.

Zászlós Gábor, a TriGránit szlovákiai igazgatója a Népszabadságnak korábban elmondta, hogy a Metropolis kiszemelt helyszíne Pozsony déli kivezető szakaszán helyezkedik el, közrefogva a Bécs, Budapest és Prága felé vezető autópályákat. Négy nemzetközi repülőtér található 220 kilométeren belül, összességében több mint 40 milliós utasforgalommal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik