Nagyvilág

Kanadának nem tetszenek a magyar bevándorlók

Magyarország problémává, "első számú forrásországgá" válik a kanadai menedékkérelmekben - közölte kedden a kanadai bevándorlásügyi miniszter, mert menedékjogot kért tőlük négy magyar állampolgár, akik a vancouveri téli olimpia megtekintésére érkeztek az országba.

A torontói CTV News hírtelevízió szerint összesen hét olyan külföldi kért menedékjogot Kanadában, aki a vancouveri téli olimpiára érkezett: négyen közülük magyarok, ketten japánok, illetve egy orosz is van köztük.

Magyarország problémává válik a kanadai bevándorlási és menekültügyi rendszer számára – idézi a tévé az internetes oldalán Jason Kenney-t, az állampolgársági és bevándorlási ügyek miniszterét. Magyarország Kanada “első számú forrásországává” válik a menedékkérelmekben, havonta több száz magyar állampolgár folyamodik Kanadában menedékjogért.

“Ami tényleg furcsa, az az, hogy a magyar menedékkérők 97 százaléka később visszavonja kérelmét… Nincs válaszom arra, hogy ez miért történik” – mondja a miniszter. A tárcavezető azt feltételezi, hogy ez azért van, mert a menedékkérők munkavállalási engedélyt, segélyt és más szociális juttatásokat kaphatnak azután is, hogy visszavonják menedékkérelmüket. Kenney azt mondja: nehezen tudja elképzelni azt, hogy Magyarországról “igazi menekültek” érkeznek, még akkor is, ha ők a roma kisebbségből valók.

“Magyarország az Európai Unió tagja, demokratikus ország, ahol maradéktalanul érvénysülnek az emberi jogok. Jóllehet az ott élők kihívásokkal szembesülnek, nincs bizonyíték államilag folytatott üldöztetésre” – mondja Kenney.

Visszaélünk Kanada nagylelkűségével?

A torontói hírtelevízió megszólaltatja Richard Kurland bevándorlási ügyekre szakosodott jogászt, aki bizarrnak tartja azt a szabályozást, hogy engedélyezik a szociális juttatások felvételét olyanok számára is, akiknek menedékkérelmét már elutasították, vagy akik maguk vonták vissza kérelmüket. Szerinte az ilyen menedékkérők visszaélnek Kanada nagylelkűségével.

Kurland szerint a magyarországi menedékkérők nagy többsége roma közösségből való, és elsősorban az egészségügyi ellátás, az oktatás, illetve más szociális szolgáltatások miatt érkeznek Kanadába. Ha ők – a romák – valóban üldöztetésnek lennének kitéve, sokkal könnyebben tudnának eljutni más európai uniós országokba – mondja a jogász.

A magyar állampolgároknak nincs szükségük vízumra ahhoz, hogy beutazhassanak Kanadába, és Jason Kenney szakminiszter azt mondja, hogy a kanadai kormány jobb szeretné, ha ez így is maradna. Hozzátette azonban, hogy a menekültügyi rendszert érintő változások folyamatban vannak.

“Az egyik tanulság az, hogy ki kell igazítani a menekültügyi rendszerünket” – mondja a tárcavezető.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik