Nagyvilág

Halálra ítéltek egy diáktüntetőt

Egy teheráni fellebbviteli bíróság helybenhagyta egy húszéves iráni diák halálos ítéletét - közölték szerdán ellenzéki hírportálok.

Az egyetemistát tavaly Dámgán városában vették őrizetbe egy kormányellenes tüntetésen.

Mohammad-Amin Valiant, aki Mir Hoszein Muszavi ellenzéki elnökjelölt támogatója volt a tavaly júniusi, vitatott végeredményű elnökválasztáson, azon a címen ítélték el, hogy “Isten ellensége” (mohareb), az állam biztonsága ellen cselekedett, és sértegette az ország vezetőit.

Valiant december 28-án egy olyan ellenzéki tüntetésen vették őrizetbe, amelyen nyolc ember életét vesztette. A Kaleme című ellenzéki portál szerint Valian azt vallotta, hogy kővel dobálta meg a biztonsági erők tagjait és a civil ruhás milicistákat, akik “kegyetlenül megverték egy teheráni nagygyűlés részvevőit”.

Iránban eddig két embert végeztek ki és tizenegyet ítéltek halálra azok közül az ellenzékiek közül, akik részt vettek a Mahmúd Ahmadinezsád elnök megválasztásának törvényességét kétségbe vonó megmozdulásokon. A keményvonalas bíróságok augusztus óta több mint száz ember ügyét tárgyalták, s közülük több mint nyolcvanan kaptak hat hónaptól 15 évig terjedő börtönbüntetést.

A tavaly nyári elnökválasztás után kirobbant tüntetéseket a kormányzat kemény kézzel letörte. A hatósági fellépésnek több mint nyolcvan halálos áldozata volt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik