Nagyvilág

Görögország a túlélésért küzd

Görögországban háborús helyzet uralkodik, és a nemzet fennmaradásáért küzd – mondta George Papandreou görög miniszterelnök azelőtt, hogy hivatalosan is bejelentené a kormány új, 4,8 milliárd eurós megszorító intézkedéseit.

A görög vezetés az Európai Unió nyomására már a harmadik intézkedéscsomagot készül bevezetni az ország 12,7 százalékos költségvetési hiányának lefaragása érdekében. Az új költségcsökkentési lépések keretében 19-ről 21 százalékra emelkedne a fogyasztási adó, valamint 30 százalékkal csökkennének a közalkalmazottak karácsonyi és húsvéti juttatásai.

A görög miniszterelnök kedd esti beszédében kijelentette, hogy minden honfitársának áldozatot kell hoznia, mert katasztrofális következményei lehetnek, ha az ország továbbra sem lesz képes alacsonyabb kamatú hiteleket felvenni a nemzetközi piacokon. Papandreou jelezte, hogy Görögország bízik a nyugat-európai országok szolidaritásában, azt egyelőre viszont nem tudni, hogy az eurózóna tagállamai készen állnak-e Athén kisegítésére. A kormányfő pénteken Angela Merkel német kancellárral, vasárnap pedig Nicolas Sarkozy francia elnökkel tárgyal majd a görög válságról.

Szerdán közel kétszáz nyugalmazott közalkalmazott tüntetett Athénban a tervezett megszorítások ellen. A tömeg áttörte a kormányfő irodája előtti rendőri kordonokat, és a szegények megsarcolása elleni jelszavakat skandált az épület előtt.

Az Európai Unió számára létfontosságú, hogy az euróövezetbe 2001-ben belépő Görögország költségvetése egyensúlyba kerüljön, hiszen a 300 milliárd eurós adóssággal küszködő ország helyzetének további romlása veszélyeztetné a közös valuta stabilitását.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik