Nagyvilág

Eredményes a kijárási tilalom Chilében

Újabb három közép-chilei városban hirdetett ki kijárási tilalmat a hadsereg szerdára virradóra, hogy megfékezze a földrengés után elindult fosztogatási hullámot. Az intézkedés eredményt hozott.

Eddig összesen hét városban tiltották meg a lakóhely elhagyását mindazok számára, akik nem vesznek részt a mentésben. Az intézkedést most Coricó, Molina és Sagrada Familia településre terjesztették ki, amelyek mintegy 200 kilométerre északra találhatók a szombati rengés epicentrumától.

A kijárási tilalom övezetébe bevont városokban súlyos pusztítást végzett a földrengés. Curicó épületei – beleértve a történelmi belvárost – 90 százalékban megsemmisültek.

Curicóban – a 200 kilométerrel délebbre található Concepciónnal ellentétben – nem a rablások miatt, hanem elsősorban a lakosság megnyugtatására vezették be a rendkívüli intézkedést. “Az emberek, amikor visszatért az áram, a televízióból és a rádióból megtudták, mi történik más városokban, nagyon megijedtek. Az intézkedés célja kizárólag a lakosság megnyugtatása” – jelentette ki Hugo Rey, a város polgármestere.

Concepciónban, az ország második legnagyobb városában, ahol a fosztogatás a legerőszakosabb formában jelentkezett, kedden ismét meghosszabbították a kijárási tilalom időtartamát: a lakosok immár délután hattól másnap délig nem léphetnek ki az utcára. A legfrissebb, szerda délelőtti jelentés szerint sikerült megfékezni a fosztogatást; 126 személyt letartóztattak. Más városokban – a már említetteken kívül Talcában, Cauquenesben és Constituciónban – a tiltás éjféltől reggel hatig tart. Országszerte 14 ezer rendőr és katona járőrözik.

Hivatalos közlés szerint a Richter-skála szerint 8,8-as erősségű szombati földrengésnek eddig 799 halálos áldozatát találták meg. Félő, hogy a halottak száma eléri az ezret. Egyedül a 40 ezer lakosú Constituciónban ötszáz embert tartanak nyilván eltűntként. Sokan panaszkodnak, hogy kormányzat túl lassan reagált a földrengésre, és nem figyelmeztetett kellő eréllyel az egy-két órával később lecsapó szökőár veszélyére. A katasztrófavédelem és a hadsereg egymásra hárította a felelősséget.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik