Külföld

Az elöregedés okozhat újabb világválságot

admin
admin

2010. 03. 03. 13:35

Hosszú távon katasztrofális következményekkel járhatnak a nagy gazdaságok demográfiai folyamatai - figyelmeztet Stefan S. Handoyo indonéz közgazdász a jakartai napilap véleményrovatában.

A gazdasági válság aránylag kevéssé vetette vissza a növekvő népességű feltörekvő államokat. Brazíliában, Indiában és Kínában a belső kereslet ugyanis ellensúlyozta az export csökkenését – idézi a globusz.net a Jakarta Post cikkét.

Az Egyesült Államokból kiinduló recesszió az egész világot érintette. A válságot az olcsó hitelek következtében kialakult ingatlanpiaci buborék kipukkadásával szokták magyarázni. Handoyo szerint azonban demográfiai okai is vannak a krízisnek.

A fejlett nyugati társadalmakban már évtizedek óta csökken a születések száma. A népesség elöregedésével pedig nőnek a szociális kiadások, csökken a munkaerő és a kereslet. A fejlődő országok az elmúlt évtizedekben tapasztalt növekedése nem kis részben a gyors népességnövekedésnek köszönhető: az aktív keresők aránya jelentősen nőtt, ami élénkítette a gazdaságot.

Az elmúlt években azonban egyre inkább úgy tűnik, hogy a fejlődő országokban is lassul a népességnövekedés, ami hosszú távon előrevetíti, hogy a ma még dinamikusan növekvő Kína, India és Brazília hasonló problémákkal fog szembenézni, mint a fejlett nyugati társadalmak: az elöregedés jelentősen lassítani fogja a gazdasági produktivitást.

Ráadásul – teszi hozzá Handoyo – a távol-keleti országok zömében aránytalanul sok fiúgyermek születik. A fiúk sok szülő szemében ugyanis gazdasági és kulturális szempontból is értékesebbek. A feleség nélkül maradó férfiak súlyos társadalmi problémákat okozhatnak.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Megszólalt Havas Henrik

NEW YORK, NY - DECEMBER 09: People carry signs addressing the issue of sexual harassment at a #MeToo rally outside of Trump International Hotel on December 9, 2017 in New York City.   Stephanie Keith/Getty Images/AFP
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.