Nagyvilág

Venezuela megölette volna a kolumbiai elnököt?

Diplomáciai konfliktus van kibontakozóban Spanyolország és Venezuela között, miután a Spanyol Nemzeti Bíróság meggyanúsította Caracast a kolumbiai elnök elleni merénylet előkészítésével.

A független spanyol bíróság szerint a venezuelai kormány együttműködött a kolumbiai FARC marxista gerillacsoporttal a kolumbiai elnök, Álvaro Uribe, illetve más politikai szereplők meggyilkolásának kitervelésében. A törvényszék emellett azzal is megvádolta Caracast, hogy a baszk ETA terroristacsoporttal is összejátszott egyes Spanyolországban élő, vagy odalátogató kolumbiai politikusok tervezett likvidálásában.

A spanyol miniszterelnök, José Luis Zapatero hétfőn közölte, hogy magyarázatot vár Venezuelától a bíróság állításaival kapcsolatban. A caracasi külügyminisztérium elutasította és alaptalannak nevezte a vádakat.

Kolumbia legnagyobb terrorszervezete, a FARC négy évtizede küzd azért, hogy a kormány megbuktatása után marxista diktatúrát vezessen be a dél-amerikai országban. 2008-ban a kolumbiai vezetés már meggyanúsította Venezuelát a gerillaszervezettel való együttműködéssel, miután egy rajtaütés során a kolumbiai hadsereg bizonyítékokat talált arra, hogy magas rangú venezuelai tisztviselők pénzzel és fegyverekkel támogatták a szélsőségeseket.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik