Nagyvilág

Új típusú terrorizmus a láthatáron

Robert Baer korábbi CIA-ügynök szerint Mahmúd al-Mabhúh Hamasz-vezető januári meggyilkolása történelmi fordulópont lehet: a modern térfigyelő kamerák elterjedésével és a mobiltelefonos hívólisták tárolásával gyakorlatilag lehetetlenné vált titokban tartani az elkövetők személyazonosságát.

Baer emlékeztet rá, hogy az elmúlt évtizedekben az amerikai és az izraeli titkosszolgálatok előszeretettel éltek az ellenséges radikális szervezetek vezetői elleni merényletek eszközével – idézi a Wall Street Journal elemzését a globusz.net. Az akciókat végrehajtó ügynököknek nem volt mitől tartaniuk: a jól előkészített támadások helyszínéről gyorsan elmenekültek, így rendszerint sosem derült fény személyazonosságukra. Így a titkosszolgálatoknak és a megbízó kormányoknak sem kellett magyarázkodniuk.

A Moszad azonban megfeledkezett az elmúlt években végbement rendkívüli technikai fejlődésről. A mobiltelefonok híváslistája bármikor ellenőrizhető és összevethető. A repülőtereken és a közterületen is elszaporodtak a zárt láncú biztonsági kamerák. A dubaji hatóságok így könnyen és gyorsan beazonosították Mahmúd al-Mabhúh támadóit. Sőt, nyilvánosságra hozták az elkövetőkről készült felvételeket, ami rendkívül kínos helyzetbe hozta az izraeli titkosszolgálatokat és a kormányt.

Baer szerint a tanulság az, hogy a modern technika elterjedése ellehetetleníti a hagyományos célzott titkosszolgálati merényleteket

Ajánlott videó

Olvasói sztorik