Nagyvilág

Oroszország is támogatná az Irán elleni szankciókat

Oroszország megfontolná az Iránt sújtó szankciók bevezetését, amennyiben diplomatikus úton nem sikerül megegyezni a perzsa állammal atomprogramjáról – nyilatkozta Dimitrij Medvegyev párizsi látogatása közben.

Medvegyev szerint a büntetőintézkedésekre azért lehet szükség, mert kudarcot vallottak az eddigi próbálkozások Irán meggyőzésére arról, hogy az állítólagosan békés célú atomprogramját helyezze a nemzetközi közösség felügyelete alá. Az orosz elnök viszont leszögezte, hogy csak abban az esetben támogatná az újabb szankciók bevezetését, ha azok nem az iráni lakosok ellen irányulnának.

Moszkva támogatása esetén már csak Pekingen múlik, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa újabb szankciókat vessen ki Teheránra. Kína azonban vonakodik támogatni a büntetőintézkedéseket, hiszen olajimportjának jelentős része a perzsa államból származik.

Az Egyesült Államok és nyugati szövetségesei azzal gyanúsítják Iránt, hogy békésnek mondott atomprogramja leple alatt titokban atomfegyver előállításán dolgozik. Teherán tagadja a vádakat, és azt állítja, hogy a nukleáris programra csak az ország energiaigényeinek kielégítése érdekében van szükség.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik