Nagyvilág

Amerika is beszállhat a falklandi vitába

Az Egyesült Államok közvetítését kérte kedden az argentin elnök a Falkland-szigetek körül kibontakozott brit-argentin vita rendezéséhez.

Christina Fernández kérése Hillary Clinton amerikai külügyminiszterrel folytatott Buenos Aires-i megbeszélésén hangzott el. Fernández közölte, hogy közvetítését kért az Egyesült Államoktól, mint olyan országtól, amely baráti kapcsolatokat ápol Argentínával és Nagy-Britanniával is.

Hillary Clinton közölte, hogy országa nem zárkózik el ettől. “A mi álláspontunk az, hogy ez egy olyan kérdés, amelyet Nagy-Britannia és Argentína között kell rendezni, de ha bármilyen segítséget nyújthatunk az ilyesfajta törekvések elősegítéséhez, akkor készek állunk erre” – mondta az amerikai külügyminiszter. Hozzátette, hogy a két országnak tárgyalóasztalhoz kell ülnie, de az Egyesült Államok nem tudja erre rákényszeríteni őket.

Nagy-Britannia és Argentína 1982-ben 74 napos háborút vívott a szigetek birtoklásáért. A konfliktus az argentin erők fegyverletételével zárult. Az utóbbi hetekben ismét éleződni kezdett a feszültség Nagy-Britannia és a területre továbbra is igényt tartó Argentína között. Buenos Aires hajózási szigorításokat vezetett be, miután hírét vette, hogy Nagy-Britannia olajfeltáró fúrásokra készül a szigetek körüli vizeken.

Brit sajtóértesülések szerint a brit királyi haditengerészet erősítést küldött a vitatott hovatartozású szigetekhez, és a brit miniszterelnök a terület megvédésére tett “előkészületekről” beszélt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik