Nagyvilág

Obama nem zárja ki az atomfegyver bevetését

Az Obama-kormány több ezerrel csökkenteni tervezi atomarzenáljában a fegyverek számát, de annak kinyilvánítására nem hajlandó, hogy az Egyesült Államok nem fog elsőként bevetni atomfegyvert - írta hétfőn a The New York Times.

Barack Obama elnök a végső döntések meghozatalára készül az új amerikai nukleáris stratégiát illetően; a Bush-kormány több kezdeményezését törlik – tudta meg az újság névtelenséget kérő vezető fehér házi tisztviselőktől.

Több vitatott kérdés között Obama már eldöntötte: nem hajol meg azon felszólítások előtt, hogy az Egyesült Államok nyilvánítsa ki, soha nem fog atomtámadást kezdeményezni.

Kritikusai szerint Obama elhatározása a világ nukleáris arzenáljának csökkentésére naív és ráadásul veszélyes is, különösen, hogy a jövőben Irán és Észak-Korea felől új atomhatalmakkal is számolni kell – írja a New York Times.

Obama lépésének támogatói ugyanakkor úgy vélik, hogy az utóbbi évben az elnök túl óvatosan közelítette meg a nukleáris fegyverek visszafogásának kérdését és az ezzel kapcsolatos amerikai álláspont most sem fog változni. Véleményük szerint erre utal az a kijelentés, amely szerint az Egyesült Államok fenntartja annak a lehetőségét, hogy biológiai vagy vegyi támadás esetén beveti az atomfegyvert.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik