Nagyvilág

Kijárási tilalom Chilében

Éjszakai kijárási tilalmat rendelt el vasárnap a chilei kormány két, földrengés sújtotta térségben - közölte a chilei állami televízió.

A kijárási tilalom Maule település térségére és Concepción városára vonatkozik, ahol fosztogatások voltak egy nappal a Richter-skála szerinti 8,8-as fokozatú földrengés után.

Este kilenc és reggel hat óra között van érvényben a tilalom, ebben az időszakban csak a biztonságiak és a mentésben részt vevők lehetnek az utcákon. Az esti órákban rendőrautók köröztek a városban, hangosbemondókból tájékoztatták a lakosságot a rendeletről.

Concepción tartományban a fosztogatók hatalmas pusztítást végezték üzletekben, benzinkutaknál, bankokban és gyógyszertárakban. Helyszíni beszámolók szerint magában a városban gyakorlatilag minden boltot és bevásárlóközpontot kirámoltak, élelmiszernek vagy ivóvíznek nyoma sem maradt a polcokon.

Egyes leleményes városlakók bambusznád- vagy műanyag csövekkel szivattyúzták ki az üzemanyagot a benzinkutak föld alatti tárolóiból, mások pedig a töltőállomások éttermét rohamozták meg. Egy malmot is kifosztottak: volt aki vállán, volt aki biciklin vitte a lisztes zsákokat, egy férfi pedig iskolabuszba pakolta a zsákmányt.

A rendőrség könnygázt és vízágyúkat vetett be, de a fosztogatók ettől sem riadtak vissza. Egyikük azzal magyarázta a tömeges rablásokat, hogy az emberek napok óta nem tudnak hozzájutni élelemhez, és az egyetlen megoldás számukra az, hogy elviszik a boltokból azt, amire szükségük van.

Jacqueline van Rysselberghe, Concepción polgármestere szerint a városban a helyzet “kicsúszik az ellenőrzés alól” az alapvető ellátás hiánya miatt. A polgármester katonák kivezénylését kérte a városba. Michelle Bachelet chilei elnök bejelentette, hogy fölhatalmazta a hadsereget arra, vegye át a rendfenntartást Concepción tartományban.

A természeti csapásnak – az eddigi adatok szerint – több mint hétszáz halálos áldozata van.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik