Nagyvilág

Janukovics első úti célja Brüsszel

Brüsszelbe vezetett a múlt héten beiktatott új ukrán államfő első külföldi útja.

Viktor Janukovics hétfőn délelőtt José Manuel Barrosóval, az Európai Bizottság elnökével ült le megbeszélésre, majd találkozik Herman Van Rompuyjel, az EU-tagállamok vezetőit tömörítő Európai Tanács elnökével, valamint Jerzy Buzekkel, az Európai Parlament elnökével.

A brüsszeli vizit során általános jelleggel megvitatják az energiabiztonság kérdéseit, valamint a vízummentesség lehetőségét – közölte előzetesen a sajtóval Anna German, Janukovics kabinetjének helyettes vezetője.

Mint hozzátette, az ukrán államfő néhány nap múlva Moszkvát keresi fel, ahol nem csupán udvariassági látogatást tesz, hanem nagyon is gyakorlati, konkrét megállapodásokra számít.

German megfogalmazása szerint Janukovics kiegyensúlyozott külpolitikai vonalat kíván követni, “hidat kíván építeni Kelet és Nyugat között”.

Politikai elemzők felhívják a figyelmet arra, hogy ez jelentős változás az előző elnök politikájához képest: Viktor Juscsenko lehűtötte az ukrán-orosz kapcsolatokat, és EU-, illetve NATO-tagságra törekedett – sikertelenül. Jelképes értékű volt – teszik hozzá -, hogy nem sokkal Janukovics beiktatása után Kijev Európa teréről eltávolították az EU lobogóját, amely az elmúlt öt évben folyamatosan látható volt ott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik