Nagyvilág

Janukovics jobb kapcsolatot szeretne az Unióval

A nemrég megválasztott ukrán államfő, Viktor Janukovics Ukrajna és az Európai Unió kapcsolatának javításáról beszélt brüsszeli látogatásán.

Az elnök fontos prioritásnak nevezte Ukrajna integrációját az Európai Unióba, viszont elődeihez képest kevésbé hangsúlyozta ennek jelentősségét.

José Manuel Barrosso, az Európai Bizottság elnöke üdvözölte az oroszbarátnak tartott Janukovics „pragmatikus és realista” hozzáállását, és Ukrajna pénzügyi és politikai problémáinak megoldására sürgette a februárban megválasztott elnököt. Ennek érdekében a találkozón megegyezés is született: amennyiben Ukrajna teljesíti az IMF által javasolt gazdasági reformokat, a Bizottság 500 millió eurós támogatást szabadít fel a kelet-európai országnak. Janukovics mindemellett ígéretet tett arra is, hogy lépéseket fog tenni az Unióval tervezett szabadkereskedelmi egyezmény megkötése felé, illetve hogy modernizálni fogja az ukrán gázszektort.

Janukovics az Unió mellett Oroszországgal is jobb kapcsolatokra törekszik, amely nagy változás az Moszkvával gyakran konfrontálódó előző elnök, Viktor Juscsenko után. A két ország békésebb viszonya az Európai Unió számára is előnyös, hiszen a korábbi orosz–ukrán gázviták miatt gyakran veszélybe került Európa energiaellátása.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik