Nagyvilág

Izraelben lehetnek a dubaji gyilkosok

A Mabhúh-gyilkosság gyanúsítottjai Izraelben tartózkodnak - jelentette ki Dzahi Halfán tábornok, a dubaji rendőrség főnöke hétfőn.

Ugyanakkor a Gulfnews című dubaji lap értesülése szerint a gyilkosok és segítőik Izraelben és az Egyesült Államokban vannak. Halfán tábornok szerint ha a szóban forgó személyek a zsidó államban maradnak, nem tartóztatják le őket, de ha távoznak onnan, ez megtörténhet.

Mahmúd al-Mabhúhot, a Hamász katonai szárnyának, az Ezzeddín el-Kasszám Brigádoknak az egyik parancsnokát január 20-án ölték meg egy dubaji szállodai szobában. A dubaji rendőrség szerint a gyilkosság után a gyanúsítottak európai és ázsiai országokba utaztak.

Az Egyesült Arab Emírségek biztonsági szervei szerint Mabhúh meggyilkolása mögött a Moszad izraeli titkosszolgálat áll. Izrael tagadja ezt az állítást.

Időközben ismeretessé vált, hogy egy huszonhetedik gyanúsított személyazonosságát is megállapították. Halfán tábornok azonban az al-Halídzs című lapnak nyilatkozva csak annyit mondott róla, hogy európai útlevél birtokosa volt.

A korábban azonosított 26 gyanúsított is nagyrészt nyugat-európai úti okmányokkal utazott be az emírségekbe. Halfán tábornok közölte: az emírségekbe európai úti okmányokkal beutazók a korábbinál szigorúbb útlevél-ellenőrzésre számíthatnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik