Nagyvilág

Fegyverkezési verseny indulhat

Nukleáris fegyverkezési verseny bontakozna ki a Közel-Keleten, ha Irán atomfegyverhez jutna - figyelmeztetett Ehud Barak izraeli védelmi miniszter.

Barak a CNN hírtelevízióban vasárnap sugárzott interjúban felhívta a figyelmet arra, hogy amennyiben Irán kifejlesztené saját atomfegyverét, néhány hónapon belül Szaúd-Arábia is atomfegyverhez jutna, és valószínűleg kisvártatva Törökország és Egyiptom is követné a példáját, ami növelné annak a kockázatát, hogy terroristák kezébe kerül az atomfegyver.

Barak újabb szankciókra szólított Irán ellen. Szerinte addig kell pénzügyi nyomás alatt tartani Teheránt, amíg nem lesz kellő hatása.

A tárcavezető azt állítja, kétség sem férhet hozzá, hogy Irán rakétákra szerelhető nukleáris atomfegyverek fejlesztésén fáradozik. Megpróbál dacolni az egész világgal, miközben két példát tart szem előtt. Az egyik Pakisztán esete, amelyet Teheránban valamiképpen az iránihoz hasonlónak tartanak. A másik pedig Észak-Korea ügye – mondta Barak, aki szerint ezek az országok sikeresek voltak a szankciók kivédésében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik