Nagyvilág

47 áldozat Franciaországban

Franciaországban a nem végleges mérleg szerint 47 embert ölt meg a Xynthia névre keresztelt szélvihar - közölte hétfőn a belügyminiszter.

Brice Hortefeux a France Info hírrádióban elmondta: jelenleg is 9240 tűzoltó segíti a helyszínen a károsultakat.

Az áradásoktól leginkább sújtott Vendée megyében az ország nyugati részében – ahol 26-an a tengerbe fulladtak – harminc embert még mindig keres a polgári védelem. A munkájukat nehezíti, hogy a térségben továbbra is esik az eső, és nagyon magas a dagály szintje.

Félmillió háztartásban továbbra is szünetel az áramszolgáltatás. Nicolas Sarkozy államfő a nap folyamán a megyébe látogat.

A “Xynthia” szombaton elsőként az Ibériai-félszigetre csapott le az Atlanti-óceán felől, Portugáliában egy, Spanyolországban három ember halálát okozva.

Franciaországot néhol óránként 130-150 kilométeres széllökésekkel érte el. Ez a leghevesebb vihar, amely 1999 óta lesújtott az országra. Az akkori ítéletidő 88 ember életét oltotta ki.

A kormány válságtanácskozását követően Francois Fillon miniszterelnök “nemzeti katasztrófáról” beszélt, s a kormány és a nemzet részvétét fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak.

Jelezte, hogy a természeti katasztrófára vonatkozó rendeleteket 48 órán belül kihirdeti a kormány annak érdekében, hogy a biztosítók a lehető leghamarabb megkezdjék a károk felmérését és a kártérítések kifizetését.

Hervé Novelli kereskedelmi miniszter jelezte, hogy 10 ezer eurós segélyt kapnak a katasztrófa sújtotta terület kis- és középvállalkozásai. A belügyminiszter pedig egymillió eurós gyorssegélyt utal át a polgári védelem számára a lakosság azonnali ellátásához. A költségvetési és az agrártárca is pénzügyi intézkedéseket ígért az érintett személyeknek és cégeknek.

Franciaország várhatóan az Európai Unió szolidaritási alapjából kér majd támogatást a károk felszámolásához: Pierre Lellouche Európa-ügyi államtitkár még a nap folyamán Brüsszelbe utazik.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik