Nagyvilág

Embereket ölt a vihar Franciaországban

Legkevesebb öt ember halálát okozta, és egymillió háztartást fosztott meg az áramtól Franciaország nyugati és középső részén a Xynthia szélvihar. Ez volt az egyik leghevesebb vihar, amely 1999 óta érte az országot - közölték vasárnap délelőtt hivatalos források.

A mentőalakulatok, amelyek mintegy harminc könnyebb sérültet számoltak össze, s körülbelül hetven embert mentettek ki a Vendée-ban támadt áradások nyomán, attól tartanak, hogy még újabb áldozatokat találnak.

A vihar a vasárnapra virradó éjjel érkezett délnyugat felől a középnyugati területre, néhol óránként 130-150 kilométeres széllökésekkel. Az Air France légitársaság törölte hetven légi járatát (a mintegy 700-ból), amelyek a párizsi Roissy repülőtérről indultak vagy oda érkeztek volna.

Az Air France légitársaság vasárnap reggel törölte hetven légi járatát (mintegy 700-ból), amelyek a párizsi Roissy repülőtérről indultak vagy oda érkeztek volna. A társaság azt javasolja az utasoknak, hogy az interneten ellenőrizzék, indul-e a gépük, mielőtt kimennének a reptérre.

Jelentős áradások voltak a középnyugati Charente-Maritime-ban és Aytréban, ahol a lakók a háztetőkre menekültek, valamint La Rochelle-ben. A francia államvasutak mintegy tucatnyi, Párizst a délnyugati országrésszel és Spanyolországgal összekötő járatot törölt.

Délnyugaton, főként Landes-ban és a Pireneusok atlanti vidékén közel 1200 kamion rekedt meg az utakon, mert a spanyol határt lezárták a közlekedés elől a vihar miatt.

Xynthia előzőleg, szombaton az Ibériai-félszigetre csapott le, és Spanyolországban három, Portugáliában egy ember halálát okozta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik