Nagyvilág

Libanoni kémeket fogtak?

Öt libanonit előállítottak hazájukban, köztük két volt rendőrt, mert Izraelnek kémkedtek.

Mindannyiukat azzal vádolják, hogy a Hezbollahról adtak át információt a zsidó államnak – jelentette a libanoni síiták tv-csatornája, az al-Manár, bár az ország biztonsági, illetve katonai hatóságai elzárkóztak attól, hogy a gerillaszervezet hírét megerősítsék vagy cáfolják.

Mivel Libanon hadiállapotban áll Izraellel, tiltja polgárainak az érintkezést az izraeliekkel és a hatóságok egy tavaly kezdődött kampány keretében eddig több mint 50 embert fogtak el hasonló gyanúval.

A Hezbollah, ami arabul azt jelenti: Isten pártja egy libanoni, síita politikai és félkatonai szervezet, ami a helyi politikában jelentős erőt képvisel és az arab világban egyfajta ellenállási mozgalomként tekintenek rájuk.

Ezzel szemben az USA, Izrael, Kanada és Hollandia terrorista szervezetként tartja számon őket.

Eredetileg egy, az 1982-ben Libanonba bevonuló izraeli csapatok elleni milíciaként jött létre a szervezet, amely 1985-ös nyilatkozatában a három fő céljaként a telepek felszámolását, a Libanoni Szociáldemokrata Párt tagjainak felelőségre vonását és a libanoni iszlám kormányzat megalakítását határozta meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik