Nagyvilág

Férfias felelősségvállalást követel Dubaj

Dubaj rendőri vezetője arra sürgeti az izraeli hírszerzés, a Moszad főnökét, hogy ismerje el szervezetének felelősségét Mahmúd al-Mabhúh Hamász-politikus meggyilkolásában.

“Meir Dagan (Moszad-)főnök tartozik magának azzal, hogy elismerje vétkét …, vagy határozottan cáfolja, hogy szervezetének köze van hozzá. De mostani magatartása a félelemről árulkodik. Vállalja a felelősséget férfiként!” – mondja Dahi Halfán tábornok.

Halfán pénteken azt is elárulta, hogy rendőrségének birtokában van az egyik gyilkos DNS-e, ami cáfolhatatlan bizonyítékként szolgál és több gyanúsított ujjlenyomatát is megszerezték.

Ezt azután közölte, hogy tizenöt újabb gyanúsítottat azonosítottak és kiderült, hogy közülük többen ugyanannak a banknak a hitelkártyáját használták.

Előzőleg Halfán már több külföldit is azzal gyanúsított, hogy részt vettek a gyilkosságban, hiszen az útlevelüket adták az elkövetőknek. Viszont ezeket a vádakat már többen visszautasították.

Az ötvenéves Mabhúh volt az egyik alapítója és vezetője a Hamász katonai szárnyának, az Ezzeddín el-Kasszám Brigádoknak, amely támadások és öngyilkos robbantások százait hajtotta végre izraeliek és izraeli célpontok ellen.

A Gázai övezetben született, de már 1989 óta Szíriában élt, és a megölése előtti napon érkezett Dubajba. A boncolási jegyzőkönyv szerint Mabhúh halálát fulladás okozta, de a laboratóriumi vizsgálatok még nem fejeződtek be.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik