Nagyvilág

Felszámolták a Mardzsai offenzívát

Az amerikai tengerészgyalogosok és az afgán hadsereg katonái szombaton az utolsó ellenállási gócoktól is megtisztították Mardzsát, azt a dél-afganisztáni várost, amely eddig lényegében tálib ellenőrzés alatt állt.

Noha a tengerészgyalogságnál hangsúlyozzák, hogy a munkát még nem végezték el maradéktalanul Mardzsában – azt gyanítják, a város nyugati peremén vannak még tálib fegyveresek, emellett hatékony kormányzást és stabil közbiztonságot akarnak – az afgánok már a szomszédos Kandahár tartományban, a tálib mozgalom bölcsőjében indítandó átfogó támadásra készülnek.

A két hete indított mardzsai offenzíva a lassan 8 és fél éve tartó afganisztáni háború legnagyobb, szárazföldi és légi alakulatok együttes részvételével folytatott hadművelete volt. Az amerikai kormány nevük elhallgatását kérő illetékesei szerint az, hogy megtisztították a Hilmend tartománybeli várost és környékét a tálib lázadóktól, csak főpróbája volt egy nagyobb, a szomszédos Kandahár tartomány azonos nevű székhelye ellen tervezett akciónak. A NATO idei fő célja a biztonsági helyzet helyreállítása Kandahárban – mondták.

A tengerészgyalogság szóvivője szerint Mardzsában még legalább két hétig szórványos tálib támadások várhatók. Az afgán hadsereg egyik századosa – aki különféle milíciákban szolgált az elmúlt két évtizedben – azt mondja, a tálibok csak elásták a fegyvereiket, és beolvadtak a civilek közé.

Való igaz, az amerikaiak éppen szombaton bukkantak egy jókora föld alatti fegyverarzenálra Mardzsa északi részén. A rejtekhelyet még friss föld fedte; igazat beszéltek tehát a helyiek, amikor azt mondták, a tálibok csak néhány napja tűntek el a környékről.

A NATO stratégiájának kulcsfontosságú eleme, hogy hiteles kormányzat lépjen a tálib uralom helyébe. A héten neveztek ki új kormányzót, és több száz afgán rendőrt állítottak szolgálatba Mardzsa nemrég felszabadított utcáin és Hilmend déli részén.

Hamid Karzai elnök szóvivője azt mondta szombaton, a sikert azon lehet majd lemérni, hogy Mardzsa lakosai biztonságban fogják-e érezni magukat. “Az elnök világosan megmondta a művelet megkezdése előtt: meg kell győznünk Mardzsa lakosait, hogy biztonságot teremtünk nekik, jó kormányzást, és az életük jobb lesz, mint amilyen a tálibok alatt volt” – mondta Vahíd Omar, Hamid Karzai afgán elnök szóvivője.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik