Nagyvilág

Kadhafi dzsihádot hirdetett Svájc ellen

Dzsihádot hirdetett Svájc ellen Moamer Kadhafi csütörtökön, Mohamed próféta születésnapján. Líbia és Svájc között azóta feszült a viszony, hogy a líbiai vezető fiát 2008-ban őrizetbe vették Svájcban, tavaly pedig az alpesi ország többsége egy népszavazáson elutasította az új minaretek építését.

Kadhafi minaret rombolónak nevezte Svájcot és kijelentette, hogy az ország ellen dzsihádot kell hirdetni minden eszközzel – írja a The Guardian. A dzsihád Svájc, a cionizmus, és az idegen agresszió ellen nem terrorizmus – mondta Kadhafi a földközi-tengeri városban, Bengáziban Mohamed próféta hagyomány szerinti születésnapján. Bármely muzulmán ebben a világban, aki üzletel Svájccal, hitetlen és az iszlám, Mohamed, a Korán, és Allah ellensége – jelentette ki több ezer ember előtt mondott beszédében, amit élőben adott az állami tévé.

Tavaly november 29-én a svájci népszavazáson a voksolók 57,5 százaléka egyetértett azzal, hogy több új minaretet nem lehet építeni az országban, de az eddigiek tovább működhetnek. Svájcban 400 ezer török és balkáni származású muzulmán él, és 200 mecset van az országban, de csak négyükhöz tartozik minaret. A minaretek ellen szavazók szerint a csúcsos, kiemelkedő minaretek építészeti jellegzetességük révén az iszlám terjeszkedését jelképezik. Kadhafi 2009-ben az ENSZ-nél kezdeményezte Svájc megszüntetését, javaslata szerint a nemzetközi szervezetnek rendelkezést kellene hozni, mely alapján Svájc területét szétosztanák Franciaország, Németország és Olaszország kööztt.

Kadhafi viszálya Svájccal akkor kezdődött, amikor 2008 júliusában rendőrök őrizetbe vették a líbiai vezető negyedik fiát a genfi President Wilson hotelben, miután két szobalány azt állította, a 32 éves Hannibal Kadhafi megütötte őket. A svájci sajtó akkor azt közölte, a férfi két testőrét is őrizetbe vették, miután összetűzésbe keveredtek a helyszínre érkező rendőrökkel. Kadhafi akkor olyan haragra gerjedt fia kétnapos fogva tartása miatt, hogy törölte a Líbia és Svájc közti közvetlen járatok többségét, bezáratott néhány líbiai érdekeltségű svájci üzletet és 3,2 milliárd dollárt vitt át más bankokba svájci bankszámláiról.

Az ENSZ szerint elfogadhatatlan

Elfogadhatatlan, hogy egy államfő szent háborúra szólítson fel – jelentette ki Szergej Ordzsonikidze, az ENSZ főigazgatója pénteken, egy nappal azután, hogy Moammer Kadhafi líbiai vezető Svájc elleni dzsihádot hirdetett. Genfi sajtóértekezletén Ordzsonikidze hangoztatta, hogy az ilyen kijelentések egy államfő részéről megengedhetetlenek a nemzetközi kapcsolatok keretein belül – írja az MTI.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik