Nagyvilág

Az eurót támadják Sorosék

Ha a vezető fedeceti alapok manővere sikeres lesz, az euró akár ugyanannyiba is kerülhet, mint a dollár - figyelmeztet a The Wall Street Journal.

Az euró elleni spekulációba kezdett több vezető fedezeti alap, köztük Soros György magyar-amerikai üzletember cége – írta pénteki számában a The Wall Street Journal (WJS). A New York-i gazdasági lap szerint az alapok az euró további jelentős gyengülésére számítanak. Úgy látják, hogy akár paritás – 1/1-es árfolyam – is kialakulhat a dollár és az euró között. Az euró a tavaly decemberi 1,51 dolláros árfolyamról mostanáig 1,35 dollárig esett.

A WJS szerint a fedezeti alapok képviselői február 8-án Manhattan előkelő, Upper East Side nevű negyedében egy szűk körű üzleti vacsorán arról tartottak eszmecserét, hogy miként lehet profitálni a görög adósságválság miatt az euró körül kialakult helyzetből. A házigazda egy befektetési bank volt, a vendégek több előadást hallgattak meg, majd egyetértésre jutottak abban, hogy kialakulhat az euro-dollár paritás – írta a WSJ.

A fedezeti alapok akcióinak pontos hatását lehetetlen kimutatni, annyi azonban biztos, hogy fokozták az euróra nehezedő eladói nyomást, és Európai Uniót is ösztönözték a görög válság kezelésére – írta a New York-i lap, amely szerint nincsen abban kivetnivaló, ha több alap egyszerre ugyanolyan pénzügyi műveleteket végez, amennyiben a felügyelet nem mutat ki tiltott összejátszást a szereplők között, ebben az esetben pedig a hatóságok semmi ilyesmiről nem számoltak be.

Ugyanakkor volt már eset, amikor az alapok közti informális egyeztetések, és a megbeszélések után megmutatkozó piaci magatartás heves bírálatokat váltott ki. 2008-ban nagy fedezeti alapok vezetői egy találkozón arra jutottak, hogy a Lehman Brothers jövője igen sötét és bizonytalan, majd a befektetési bank összeomlására kezdtek spekulálni, amivel bankárok és befektetők szerint felgyorsították a társaság hanyatlását – írta a WSJ. A Lehman Brothers 2008 szeptemberi csődje volt a világméretű pénzügyi válság elmélyülésének nyitánya.

Soros György hétfőn a The Financial Times-ban arra figyelmeztetett, hogy széteshet az euróövezet, ha a tagállamok nem tesznek további lépéseket szerkezetének javítására, és az euró jövője akkor is bizonytalan marad, ha sikerül megmenteni Görögországot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik