Külföld

EU: Fizesse a tb a külföldi kórházi kezelést

admin
admin

2010. 02. 25. 11:57

Ellentétes a szolgáltatásnyújtás Európai Unióban garantált szabadságával, ha megtagadják a kórházi kezelések külföldön felmerült és nem tervezett költségeinek megtérítését - vélte csütörtökön Luxembourgban kiadott állásfoglalásában az Európai Bíróság.

Paolo Mengozzi, az Európai Bíróság javaslattevője, úgynevezett főtanácsnoka véleménye szerint a költségeknek az ellátás nyújtása szerinti tagállamban a beteget terhelő részét is meg kell téríteni, amennyiben ebben az országban a fedezeti szint alacsonyabb, mint a biztosítás helye szerinti tagállamban.

A témát egy Spanyolországban élő francia állampolgár ügye nyomán vizsgálta az unió bíróság. A spanyol társadalombiztosítási rendszer alá tartozó férfi egy franciaországi tartózkodása során szorult váratlanul kórházi ápolásra, de a spanyol tb-intézmény megtagadta a francia rendszer szerint a betegre terhelt költséghányad megtérítését. A páciens panaszt nyújtott be az Európai Bizottságnál, amely jogsértési eljárást indított Spanyolországgal szemben.

Mengozzi szerint a szabad mozgás korlátozását nem igazolhatja a nemzeti egészségbiztosítási rendszert érintő pénzügyi következmények kockázata, mert “a biztosítás helye szerinti tagállamnak semmilyen esetben nem kell nagyobb összeget megtérítenie, mint amekkora az ország területén történő ellátás esetén terhelné őt”. Az pedig, hogy a térítésnek alapfeltétele az orvosi szükségszerűség, “elháríthatja az egészségügyi turizmushoz kapcsolódó jelenségek felerősödésének veszélyét” – derül ki az állásfoglalásból.

Az ügyben a végleges ítéletet később hozzák meg. A pártatlanul és függetlenül eljáró főtanácsnok indítványa nem köti a bíróságot, de a tapasztalatok szerint kivételnek számít, ha az ítélet eltér a főtanácsnok állásfoglalásától.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.