Nagyvilág

Ausztrália magyarázatot követel

Magyarázatot kér Ausztrália az izraeli nagykövettől arra, miként használhattak ausztrál útleveleket a Dubaiban meggyilkolt Hamász-vezető elleni merénylet gyanúsítottjai.

Kevin Rudd ausztrál kormányfő figyelmeztette Izraelt, hogy Ausztrália “nem marad néma az ügyben”. “Komoly aggodalomra ad okot, ha bármelyik állam ausztrál útleveleket használ vagy hamisít, különösen ha gyilkosság végrehajtásának szándékával” – mondta a miniszterelnök az ABC rádiónak, hozzátéve, hogy tisztázni fogják a kérdést a zsidó állammal, és az izraeli nagykövetet csütörtökre bekérették a külügyminisztériumba.

A Hamász palesztin iszlamista szervezet katonai szárnyának egyik parancsnokát, Mahmúd al-Mabhúhot egy dubai luxusszállodában ölték meg január 20-án. Az emírség rendőrsége majdnem teljesen bizonyos benne, hogy egy izraeli kommandó végzett vele, bár Jeruzsálemben azt ismételgetik, hogy erre nincs semmilyen bizonyíték.

A dubai hatóságok szerdán tizenöt újabb gyanúsítottat azonosítottak, köztük hárman ausztrál okmányokat használtak. Az ausztrál külügyminisztérium jelezte, hogy a szóban forgó útlevelek minden jel szerint hamisítványok.

Stephen Smith külügyminiszter közölte, hogy kapcsolatba léptek a gyanúsítottak által felhasznált okmányok tulajdonosaival, akik valamennyien Izraelben élő ausztrál állampolgárok. Az eddigi vizsgálatok alapján úgy látszik, hogy nincs semmi közük az ügyhöz, mindhármuk személyazonosságával visszaéltek – mondta az ausztrál diplomácia vezetője a parlamentben.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik