Nagyvilág

Rushdie kitereget

Salman Rushdie könyvet ír élete halálos fenyegetettségben eltöltött évtizedéről. Az író erről az atlantai Emory Egyetemen beszélt, ahol a héten kiállítás nyílik kézirataiból, leveleiből és fotóiból – tudatja a news.yahoo.com.

Az indiai származású, de brit állampolgárságú Rushdie 1989-től tíz éven át bujkált Angliában a hatóságok védőőrizetében, miután Khomeini ajatollah, Irán akkori vezetője fatvát adott ki, azaz halálos kiközösítést hirdetett ellene, istenkáromlónak bélyegzett Sátáni versek című kötete miatt.

A vallási parancs szerint bármely hithű muzulmán megölhette. Az iráni kormány 1998-ban deklarálta, hogy nem támogatja többé a fatvát, de radikális muzulmán csoportok az utóbbi években is támadták Rushdie-t és bojkottal fenyegették mindazokat a szervezeteket, amelyek kapcsolatban állnak vele.

Rushdie kitereget 1

Rushdie 1980-ban megjelent Az éjfél gyermekei című regénye kétszer is elnyerte a nagy presztízsű brit irodalmi díjat, a Booker Prize-t. Az írót 2007-ben II. Erzsébet angol királynő lovaggá ütötte. Salman Rushdie 2007 novemberében Magyarországon is járt Sálímár bohóc című regényének itteni bemutatóján.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik