Nagyvilág

Palesztinok az izraeli titkosszolgálatoknál

A palesztin terrorszervezet, a Hamasz egyik alapítójának fia évekig dolgozott az izraeli biztonsági szolgálatok számára. A dubai gyilkosság megszervezésében részt vettek palesztin források is. Egyre többször fordul elő, hogy palesztinok segítik az izraeli terrorelhárítást.

A 32 éves Moszab Hasszán Juszuf a Hamasz egyik alapítójának fia hosszú évekig a Shin Bet, az izraeli biztonsági szolgálat egyik legfontosabb ügynökeként működött. Édesapját 1992-ben Libanonba deportálták, később visszatért Izraelbe. 2001 augusztusától a Hamasz Ciszjordániai szárnyának vezetője volt. 2005 szeptemberében az izraeliek elkapták, azóta börtönben van.

A “Zöld Herceg

A fiút még 1996-ban vette őrizetbe a Shin Bet. A börtönben töltött idő alatt sikerült meggyőzniük, hogy segítse a biztonsági szolgálatot fontos információk megszerzésével. 1997-ben szabadult és áttért a keresztény vallásra. Ettől az évtől majdnem egy évtizeden keresztül volt az izraeli biztonsági szolgálat egyik legmegbízhatóbb hírforrása. Beceneve a „Zöld Herceg” volt, a Hamasz által használt, az iszlámot jelképező szín, és az apja által betöltött fontos tisztség után.

A palesztin ügynök által szolgáltatott belső információk számos öngyilkos merényletet és izraeli állampolgárok elleni támadást akadályoztak meg. Szerepe volt több terrorista sejt felszámolásában és a merényleteket előkészítő értelmi szerzők elfogásában. Moszab Juszuf információi segítségével sikerült börtönbe küldeni Marwan Barghoutit, a Fatah egyik fegyveres szárnyának alapítóját és Abdullah Barghoutit, a Hamasz egyik bombagyárosát.

Palesztinok Shalitért

„Bárcsak Gázában lehetnék most! Felvenném az egyenruhát és az izraeli különleges egységekhez csatlakoztatva kiszabadíthatnánk Gilad Shalitot (Gilad Shalit izraeli tizedest 2006-ban rabolták el a Hamasz fegyveresei, azóta Gázában tartják fogva) – nyilatkozta Moszab Juszuf. A palesztin ügynök hozzátette, éveket töltöttek azoknak a fegyvereseknek a becserkészésével, akiket most Gilad Shalitért cserébe követel a Hamasz.

Régi kapcsolattartó tisztje szerint Moszab Juszuf életeket akart menteni és nem a pénzért vállalt ekkora kockázatot. „A Hamasz elsősorban palesztinok lemészárlásáért felel, nem az izraeliekéért. Nem hezitál gyilkolni mecsetekben, vagy kidobni az ellenfeleit az ablakon. Még az izraelieket is sokkal jobban érdekli az átlag palesztin sorsa, mint a Hamasz vagy a Fatah vezetőit.” – nyilatkozta Moszab Hasszán Juszuf.

Titkosszolgálatok két tűz között

Az izraeli biztonsági és titkosszolgálatok feltehetőleg nem túlzottan örülnek annak, hogy mostanában ennyire reflektorfénybe kerültek, hiszen egy titkosszolgálat akkor végzi legjobban a munkáját, ha arról senki más nem tud. Ugyanakkor mind a dubai, mind a Juszuffal kapcsolatos esetnek vannak pozitív végkicsengései Izrael számára.

A Dubaiban meggyilkolt Mahmud al-Mabhuh példája egyrészt üzenet a külföldön működő hamaszos terroristák számára, hogy a Moszad bárhol utoléri őket és ezért akár a lebukást is vállalják. Másrészt ebben az akcióban közreműködtek a Fatah biztonsági szolgálatának ex-tagjai.

Ez és a jelenlegi eset Moszab Juszuffal arra szolgál példával, hogy a palesztinok között is sokan akadnak, akik ellenzik és elutasítják a Hamasz módszereit és akár hajlandóak az izraeliekkel is együttműködni. Moszab Juszf szerint a Hamasz nem fog békét kötni Izraellel, mert ezt tiltja a vallása. Hitetlenekkel nem lehet békét kötni, csak fegyverszünetet.

A palesztin férfi jelenleg Kaliforniában él, ahová 2007-ben menekült Ciszjordániából. Pénteken tervezi kiadni memoárjait az izraeli biztonsági szolgálatnál töltött éveiről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik