Nagyvilág

Jól választott Veres János

Több mint kétmillió turista érkezett januárban Makaóba, ami közel 7 százalékkal több az egy évvel korábbinál - jelentette szerdán a makaói városi statisztikai szolgálat. Veres János is járt ott.

A legtöbben a kínai szárazföldről érkeztek, számuk mintegy 19 százalékkal bővült 2008 első hónapjához viszonyítva. Tajvanból több mint 115 ezren, Japánból 35 ezret meghaladóan, Dél-Koreából és Malajziából 30, illetve 27 ezren utaztak az 1999 óta anyaországához visszatért, kaszinóiról híres egykori portugál enklávéba. Valamennyi területről nőtt a látogatók száma, míg a szomszédos Hongkongból megközelítően 545 ezren keresték fel a különleges közigazgatási területet, ami 15,7 százalékos csökkenést mutat.

Korábbi sajtójelentések arról számoltak be, hogy a holdnaptár szerinti kínai újév alkalmából rekordszámú turista kereste fel Makaót. A február 21-ével zárult egyhetes időszakban majdnem egymillió beutazót regisztráltak.

Érezhető volt a válság

Ami a tavalyi évet illeti, a város forgalmán is érezhető volt a válság hatása. 2009-ben a csomagajánlatot igénybe vevő turisták számában összességében 5,2 százalékos csökkenést mutattak ki. Az amúgy átlagosan évente 20 millió körüli turistát fogadó Makaót komplex szolgáltatások megrendelésével mindössze 4,65 millióan keresték fel. Csak a karácsonyi ünnepekre viszont közel 370 ezer turista lépett be Makaó területére.

Makaó kormányzata 2010 januárjától március 31-ig tartó turizmust támogató tervének költségvetése – amelyben egyebek mellett kiállítások, konferenciák, üzleti turisztikai rendezvények szervezése is szerepel – 126,4 millió pataca (16 millió dollár).

Veres is járt ott

A Blikk január 19-i számában – egy fényképre hivatkozva – azt közölte, hogy a Kínához tartozó Makaón tavaly decemberben együtt volt Veres János volt pénzügyminiszter és Dobolyi Alexandra, az MSZP és az európai szocialisták volt európai parlamenti képviselője. Az út nem szerepelt a Miniszterelnöki Hivatal hivatalos utazási listáján, és a lap megkeresésére Veres János először úgy reagált, hogy “ha a MeH hivatalos utazási listáján nem szerepel, akkor azt jelenti, hogy nem voltam külföldön”.

Egy nappal később Veres János már azt mondta a lapnak, hogy saját zsebéből fizette kínai útját és összesen két alkalommal járt külföldön Dobolyi Alexandrával, a titkárságvezetőjével hivatalos ügyben, a MeH listáján szereplő sanghaji utat pedig az utolsó pillanatban le kellett mondani.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik