Nagyvilág

Atomfegyver nélkül marad Európa?

Öt európai NATO-tagállam javaslatot tenne arra, hogy Európából vonják ki a nukleáris atomfegyvereket - értesült a The Guardian.

Belgium, Hollandia, Németország, Norvégia és Luxemburg áll az elképzelés mellett. Ezt megerősíti, hogy Yves Leterme belga miniszterelnök irodája nemrég közölte, hogy támogatja Barack Obamának az atomfegyverek leszerelésére vonatkozó terveit, és a lehetőséget kihasználva elérné, hogy Európa atommentes övezetté váljon.

Szakértői becslések szerint 150-240 taktikai nukleáris töltet lehet a NATO európai tagországaiban, a többségüket az Egyesült Államok olaszországi és törökországi bázisán tárolják.
Bár a bombázókról ledobható taktikai atomtöltetek mára feleslegessé váltak, hiszen az Egyesült Államok és Oroszország egyaránt olyan modern rakétákkal rendelkezik, amelyek néhány perc alatt bevethetők, valószínűleg a NATO kelet-európai tagállamai elleneznék a kivonásukat.

A lap szerint az iráni atomprogram miatt aggódó Törökország tiltakozna a leghevesebben, hiszen az amerikai nukleáris töltetek nélkül védtelen maradna az esetleg atomhatalommá váló iszlám köztársasággal szemben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik