Külföld

Vizet prédikált, de ittasan vezetett

admin
admin

2010. 02. 23. 11:42

Ittas vezetés miatt büntetőjogi eljárás fenyegeti a német evangélikus egyház vezetőjét.

Keddi sajtójelentések szerint Margot Kässmann hannoveri püspököt még múlt hét szombaton késő este állították le a rendőrök, amikor szolgálati gépkocsijával a piros jelzésen hajtott át. Az 51 éves Kässmannt – aki az első női püspök a 25 milliós német evangélikus egyház élén – azonnal megszondáztatták, és a szonda 1,3 ezrelékes alkoholszintet mutatott ki. A vérminta ennél is többet, 1,54 ezreléket mutatott.

A hannoveri püspök elismerte, hogy ittasan ült a volánhoz. “Saját magam is megdöbbentem azon, hogy ilyen súlyos hibát követtem el” – jelentette ki. Hozzátette: tudatában van annak, hogy milyen veszélyes és felelőtlen alkohol hatása alatt vezetni, és vállalja a jogi következményeket.

Az evangélikus egyház vezetőjétől a hatóságok a szondáztatás pozitív eredménye után azonnal vérmintát is vettek, s annak eredményét az illetékesek már kedd délelőtt közzétették.

Az első értesülések szerint a püspökre pénzbüntetés vár, s jogosítványát akár egy évre is bevonhatják.

A német szabályok szerint az 1,1 ezrelék feletti alkoholszint már abszolút vezetésképtelenséget jelent, és súlyos jogsértésnek számít. A vétkest pénzbüntetésre vagy akár egy évig terjedő börtönre is ítélhetik, jogosítványát pedig öt évre is elkobozhatják. Szakértők szerint a Kässmannhoz hasonló, alacsony és filigrán nők esetében az 1,54 ezrelékes százalékos alkoholszint legkevesebb 0,7 liter bornak vagy 1,5 liter sörnek felel meg, amit az illető egy órán belül fogyasztott. Mindezt azonban befolyásolhatja az is, hogy a szóban forgó személy milyen gyakran iszik, illetve mennyit evett előtte.

Margot Kässmannt tavaly októberben választották meg a német evangélikus egyház élére. Beiktatásakor hangsúlyozta: korszerű egyházat szeretne; olyat, amely minél több embert nyer meg a hitnek.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

2871252 06/13/2016 US soldiers during a stop of the US armed forces in Riga in the course of the Dragoon Ride II of the Saber Strike-2016 international exercise. Taisija Voroncova/Sputnik
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.