Külföld

Mikor a legboldogabb az ember?

admin
admin

2010. 02. 23. 16:27

Hetvennégy éves korban a legboldogabb az ember, legalábbis brit és német kutatók szerint, akik különböző korosztályok képviselőit faggatták arról, mennyire elégedettek az életükkel.

A kutatók rendszeresen megkeresnek 21 000 férfit és nőt, arra kérve a felmérés résztvevőit, hogy egytől hétig osztályozzák közérzetüket, megelégedettségüket – olvasható a The Daily Telegraph online kiadásában (http://www.telegraph.co.uk).

Mint kiderült, a kamaszkortól egészen negyvenig csökken a boldogságérzet. A továbbiakban, 46 éves korig kiegyenlítődnek a pozitívumok és negatívumok, innentől viszont egyre jobban érzik magukat az emberek, akik 74 éves korban a legboldogabbak. Míg a tinédzserkor végén a boldogságindex 5,5, negyvenéves korra ez a mutató 5-re esik vissza, a hetvennégy évesek esetében viszont eléri az 5,9-es szintet.

A kutatók szerint – akik vizsgálataikról a Social Indicators Research című szaklapban számoltak be – nincs mit csodálkozni a hetvenesek megelégedettségén. Míg a 20-30-as korosztályok a családalapítással, házvásárlással, karrierépítéssel vannak elfoglalva, az idősebbeket már kevesebb felelősség terheli, s több időt fordíthatnak önmagukra, amit aligha tehettek meg fiatalabb éveikben. Ráadásul a korral nagyobb hangsúly helyeződik a lelki tényezőkre, az emberek elfogadóbbak, jobban megbecsülik, amijük van.

Érdekes módon a boldogságérzet korral összefüggő változásáról inkább a brit válaszadók számoltak be. A megkérdezett német férfiakra és nőkre beszámolójuk alapján a viszonylag állandó elégedettség jellemző egész életük folyamán.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

2871252 06/13/2016 US soldiers during a stop of the US armed forces in Riga in the course of the Dragoon Ride II of the Saber Strike-2016 international exercise. Taisija Voroncova/Sputnik
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.