Nagyvilág

Lemondott a dán védelmi miniszter

Váratlanul lemondott hivataláról a dán védelmi miniszter. Sören Gade hétfő este a Jyllands-Posten című napilap internetes oldalán jelentette be döntését.

A hírek szerint Lars Lokke Rasmussen dán miniszterelnök kedden bejelenti kormányának átszervezését. Várhatóan a külügyminisztérium élén is személycsere lesz. A dán TV2 értesülése szerint Lene Espersen, a jelenlegi gazdasági miniszter válthatja Per Stig Mollert a külügyi tárca élén.

A védelmi miniszter lemondását azzal indokolta, hogy “beszűkült a politikai mozgástere” azt követően, hogy botrány tört ki egy tavaly ősszel megjelent könyvvel kapcsolatban, amelyet egy egykori katona írt az Afganisztánban szolgáló dán elitosztagról. Az eset miatt tavaly októberben már lemondásra kényszerült a dán vezérkari főnök, miután kiderült: a hadsereg megpróbálta megakadályozni a könyv megjelenését.

A dán rendőrség ezenkívül vizsgálja annak körülményeit, hogyan szivárogtak ki titkosított információk 2007-ben Irakban állomásozó dán elitcsapatokról. Egy újságíró nemrég azt állította: Sören Gade sajtófőnöke szivárogtatta ki a szóban forgó információkat.

A hétfői bejelentés szerint a védelmi miniszter sajtófőnöke szintén távozik hivatalából.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik