Nagyvilág

Egymillió bevándorlót fenyeget kiutasítás Thaiföldön

Több mint egymillió bevándorlót fenyeget a kiutasítás Thaiföldön, amennyiben nem regisztráltatják magukat - jelentette kedden a Human Rights Watch (HRW) emberjogi szervezet, amely szerint a kiszolgáltatott réteg így is számos visszaélés célpontja.

A New York-i központú HRW felszólította a thai kormányt, hogy hosszabbítsa meg több mint kétmillió mianmari, kambodzsai és laoszi bevándorló regisztrálásnak február 28-i határidejét. Aki elmulasztja a lajstromba vételt, arra őrizetbe vétel és kiutasítás vár. A bonyolult regisztrációs folyamat két évig tart, célja az illegális munkavállalók kiszűrése.

A bevándorlók számát – akiknek 80-90 százaléka a szomszédos Mianmarból érkezett – a thai kormány már korábban is megpróbálta felmérni, mérsékelt sikerrel. A külföldről érkezett munkavállalóknak most az anyaországukban is be kell jelenteniük, hogy Thaiföldön élnek, s erről igazolást is be kell szerezniük.

A HRW szerint a regisztráció ellenőrzése rendkívül költséges, bonyolult és nem eléggé szabályozott, ami számos bevándorlót visszariaszt a bejegyeztetésétől, miáltal kiszolgáltatottá válik a visszaélésekkel szemben. A HRW 82 vallomásra alapozva azt állítja, hogy a Thaiföldre bevándorolt gazdasági menekültek ellen nem ritkán követnek el gyilkosságot. Gyakran megkínozzák, fogva tartják, megerőszakolják, vagy zsarolják őket, illetve rabszolgamunkát végeztetnek velük.

Az elkövetők köre a rendőröktől kezdve a munkaadókon és korrupt hivatalnokokon át a bűnözőkig terjed, akik tisztában vannak vele, hogy a bevándorlókat nem védi a törvény.
A thai kormány szerint a törvényesen bejegyzett munkavállalók helyzete jelentősen javulhat – jelentette ki Kapacs Nimmanheminda, a munka- és népjólétügyi minisztérium szóvivője.

“Az illegális munkavállalók nem jelentették a velük szemben elkövetett visszaéléseket, mert féltek a fenyegetésektől. Amennyiben igazolják állampolgárságukat, saját jogon követelhetnek majd igazságtételt” – mondta a szóvivő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik