Nagyvilág

Bűnösnek vallotta magát a lefülelt merénylő

Bűnösnek vallotta magát hétfőn a New Yorkban merényletet tervező, tavaly elfogott egykori denveri autóbuszsofőr, az afgán származású Najibullah Zazi.

A 25 éves férfit szeptemberben tartóztatták le azzal a váddal, hogy robbantásos merényleteket akart elkövetni a 2001. szeptember 11-i merényletek nyolcadik évfordulója idején. Az al-Kaida kiképzést kapott Zazi bevallotta, hogy mártírhalálra készült, öngyilkos merényletet akart végrehajtani a New York-i metróhálózatban. A szövetségi ügyészek szerint ez lett volna a 9/11-es támadások óta a legsúlyosabb merénylet Amerikában.

A volt repülőtéri autóbuszvezető egy brooklyni bíróságon elmondta: az al-Kaida terrorhálózat azért szervezte be, hogy öngyilkos merényletet hajtson végre amerikai földön, New Yorkban.

“Feláldoztam volna magam azért, hogy felhívjam a figyelmet arra, amit az amerikai hadsereg a civilekkel művel Afganisztánban” – mondta közönyös hangon Zazi, aki New Yorkban járt középiskolába, később pedig egy mobil kávézót működtetett Dél-Manhattanben, nem messze az egykori Kereskedelmi Világközpont ikertornyaitól.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik