Nagyvilág

Pusztít az ítéletidő Madeirán

Legkevesebb 38-an meghaltak, és 101-en megsérültek a Portugáliához tartozó, atlanti-óceáni Madeira szigetén a heves esőzések okozta földcsuszamlások, árvizek következtében - közölték a helyi hatóságok vasárnap.

Mint Francisco Ramos, a regionális kormány szociális ügyekkel foglalkozó titkára a sajtóval közölte, a szombati ítéletidőről kiadott legújabb veszteségmérleg sem végleges. Az előző adatok 32 ember haláláról és 68 sérültről szóltak, sokan eltűntek.

Mintegy 250-en maradtak fedél nélkül a Lisszabontól 1000 kilométerre délnyugatra, az afrikai partoktól pedig 700 kilométerre keletre fekvő szigeten. Az ítéletidő súlyosan érintette az összesen 250 ezer lakosú Madeira fővárosát, Funchalt, ahol mintegy 100 ezren élnek.

Vasárnap folytatódott az áldozatok utáni kutatás. Délelőtt a tervek szerint idomított kutyákkal mentési szakemberek, búvárok, orvosok érkeznek a sziget fővárosába Lisszabonból egy C-130-as repülőgéppel.

Jelezte érkezését José Sócrates portugál miniszterelnök és Rui Pereira belügyminiszter is, hogy felmérjék a károkat. Együttérzését fejezte ki az áldozatok miatt Aníbal Cavaco Silva portugál államfő.

A kormány fontolóra vette, hogy katasztrófa sújtotta övezetté nyilvánítja Madeirát, és segítségért folyamodik az Európai Unióhoz.

Funchal nemzetközi repülőtere egyelőre nem üzemel, bár gyakorlatilag nem szenvedett károkat.

Szombaton Madeirán egész nap zuhogott az eső, amely csak estére állt el. Funchalban káosz lett úrrá. A fő útvonalak víz- és sártengerré váltak. Az áradat elöntötte az épületek földszintjét, az utcákon kidőlt fákat, köveket, gépkocsikat görgetett az ár.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik