Külföld

Szíria nem kér az atomellenőrökből

admin
admin

2010. 02. 20. 19:12

Amerika szerint Szíria titokban atomfegyvert fejleszt, a külügyminiszter azonban állítja: betartják a szabályokat és nem kell beengedjiük az ügynökség embereit.

Szíria szombaton visszautasította a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) javaslatát, hogy engedélyezze ellenőreinek az Izrael által három éve lebombázott építményének megvizsgálását. A NAÜ csütörtökön közzétett jelentésében azt gyanítja, hogy a 2007-ben Izrael által lebombázott komplexumban nukleáris tevékenységet folytathattak. Egyúttal sürgette Damaszkuszt, hogy fogadja el a NAÜ kiegészítő jegyzőkönyvét, amely lehetővé teszi, hogy ne csak a már regisztrált nukleáris létesítményeket ellenőrizhessék az ügynökség szakértői.

“Mi kötjük magunkat az atomsorompó-egyezményről a NAÜ és Szíria közti megállapodáshoz, és (csak) az egyezményben előírt ellenőröket engedélyezzük” – szögezte le a szíriai külügyminiszter. Valíd Moallem elmondta: “Az egyezményben rögzítetteken kívül nem engedélyezünk semmit, mert Szíriának nincs katonai nukleáris programja. Szíria nem köteles megnyitni az ellenőrök előtt más helyeket.” A politikus azt követően nyilatkozott, hogy tárgyalt osztrák kollégájával, Michael Spindeleggerrel.

Az Egyesült Államok szerint az izraeli vadászgépek által bombázott kubari komplexum egy észak-koreai tervezésű atomreaktornak nyújtott fedelet, amely olyan dúsítású plutóniumot állít elő, amely atomfegyver gyártásához szükséges. A NAÜ jelentése most először támasztja alá az amerikai feltételezést. A NAÜ korábbi kubari vizsgálódásáról kiadott értékelése eddig arról szólt, hogy Damaszkusz együttműködési készsége hiánya akadályozta az ellenőrzést. A NAÜ arra is kíváncsi, hogy vajon a Kubarban talált részecskéknek van-e közük egy damaszkuszi nukleáris kísérleti reaktorban 2008-ban gyűjtött mintához.

Szíria nem volt hajlandó részt venni egy múlt hónapban tartott találkozón, amelyen szó volt az ügyről. Az ellenőrök február 23-án tartják következő inspekciójukat a kísérleti reaktornál. Moallem kitért arra is, hogy a Nyugat által tervezett Irán elleni új szankciók a céllal ellentétes eredményt érnek el: “Nem hisszük, hogy a szankciók megoldják a kérdést. Nehezítenék az Irán és a Nyugat közötti építő párbeszéd esélyét” – jelentette ki.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.