Külföld

Buszbaleset: a hatóságok a hibásak?

admin
admin

2010. 02. 20. 17:57

A sofőr tapasztalt volt, a busz lépésben haladt, a hólánc hiánya nem volt döntő: a baj az volt, hogy nem takarították le a jeget az útról - mondta a buszt működtető cég vezetője.

Ha lett volna hólánca, akkor is megcsúszott volna az Ausztriában szombaton balesetet szenvedett magyar busz a Contibus egyik vezetője szerint, aki az MTI-nek azt mondta, hogy az osztrák hatóságok a hibásak, mert nem takarították le a nagyon jeges útszakaszt. Gógán Attila a baleset helyszínéről nyilatkozva az MTI-nek elmondta: a busz lassan, szinte lépésben haladt. Szerinte az osztrák hatóságok a hibásak, mivel az útszakasz teljesen jeges volt, nem volt letisztítva.

A balesetben osztrák jelentések szerint hárman súlyosan, 29-en könnyebben megsérültek Karintia tartományban. “Ha a az összes keréken hólánc lett volna, akkor is lecsúszott volna itt, annyira tiszta jég itt minden” – fogalmazott a Contibus egyik vezetője, megjegyezve, hogy azóta felsózták az utat. Szerinte akkor kötelező feltenni a hóláncot, ha azt az útviszonyok megkövetelik, de egészen addig a szakaszig az út járható volt, az a kanyar volt lejegesedve.

Gógán Attila azt mondta: a rendőrök visszavitték a gépkocsivezetőt a helyszínre, az autóbuszt elszállítják, tachográfját, vagyis a fekete dobozát kiértékelik, megállapítják, hogy mekkora sebességgel haladt. Hozzátette: azt a tájékoztatást kapták a hatóságoktól, hogy vasárnap megvizsgálják az autóbuszt, amit hétfőn szállíthatnak haza.

A cégvezető elmondta: a sofőr 12 éve dolgozik a cégnek, és már előtte is emeletes buszokat vezetett. Az ország egyik legtapasztaltabb gépkocsivezetője, húsz éve jár autóbusszal, legkevesebb 15 éve emeletes buszt vezet – tette hozzá.
Kitért arra, hogy a busz másfél éves és teljesen kifogástalan műszaki állapotban volt.

Polacskó Dániel, a sítábor szervezője korábban az MTI-nek azt mondta: három diákot tartanak bent megfigyelésre ausztriai kórházakban a budapesti Kempelen Farkas Gimnázium Ausztriában szombaton buszbalesetet szenvedett utasai közül; osztrák jelentések szerint a balestben hárman súlyosan, 29-en könnyebben megsérültek. Polacskó szerint azonban nincsenek súlyos sérültek. A sítábor szervezője kérdésre elismerte: hólánc valóban nem volt a buszon, de a sofőr, aki húsz éve emeletes buszt vezet, úgy ítélte meg a reggeli induláskor, hogy erre nincs szükség. Hozzátette: az utolsó útszakasz, egy ötszáz méteres meredek lejtő teljesen jeges volt, erre mondták az osztrák rendőrök, meg kell vizsgálni, hogy a legveszélyesebb útszakasz miért nem volt tisztítva. Megjegyezte: amikor két-három órával később jöttek vissza ugyanazon az útszakaszon, akkor már le volt takarítva.

Polacskó Dániel azt nem kívánta megnevezni, hogy melyik utazási iroda szervezte a síutat, illetve azt, hogy az iroda melyik busztársaságtól bérelte a járművet. A csoport egyébként 85 fős, 61 gyerek, 20 öregdiák és négy kísérő utazott ki. A sítábor szervezője kitért arra, hogy már reggel elindult értük a cserebusz, majd miután a gyerekekkel pszichológus beszélgetett, kiderült, hogy nem szívesen ülnének emeletes buszra. Így – folytatta – Székesfehérváron visszafordították, és két buszt küldenek helyette. Polacskó Dániel azt mondta: a sítábort folytatják, szerdáig maradnak, a pszichológusok is azt ajánlották, hogy “ha leesik valaki a lóról, akkor vissza kell ülni”, a gyerekeknek a sokk feldolgozása úgy a legkönnyebb, ha egy minél jobb hangulatú tábort tartanak.

A tartományi rendőrség az MTI-hez eljuttatott közleményében annyit közölt, hogy a szóban forgó útszakaszon egy emeletes magyar busz a csúszós útviszonyok miatt egy éles jobbkanyarban áttért az út bal oldalára és az árokba csúszott. A busz vezetője – egy 39 éves magyar férfi – nem fogyasztott alkoholt. Brigitte Lindermuth rendőrségi szóvivő az MTI érdeklődésére elmondta, hogy a buszon nem volt hólánc, pedig az az adott útviszonyok mellett kötelező lett volna. A sofőr ellen a rendőrség várhatóan feljelentést tesz gondatlanság miatt.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.