Nagyvilág

Medvét kap Polanski?

A szombati díjkiosztó előtt a Berlinale versenyprogramjának kritikusai az orosz vagy a román produkciót, illetve Polanski filmjét tartják a legesélyesebbnek a legjobb film Arany Medvéjére.

A 60. születésnapját ünneplő Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon Leonardo DiCapriótól Renée Zellwegeren át Martin Scorseséig számos sztár megfordult a vörös szőnyegen a filmmustra tíz napja alatt.

A Werner Herzog vezette nemzetközi zsűri péntek estig az alacsony költségvetésű munkáktól a nagyszabású produkciókig húsz versenyfilmet tekint meg a nagyjátékfilmek mezőnyében. A kritikusok megosztottsága azonban nem nagyon ad támpontot, nehéz megjósolni, végül vajon melyik produkcióra esik majd a választás. A Berlinalén egyébként is már szinte hagyományosan meglepetést okoz a díjkiosztó ceremónia.

A jelek szerint azért idén a kelet-európai filmgyártásnak áll a zászló. A Screen International fesztiválkiadványa az orosz Alekszej Popogrebszkij Kak ja provel etyim letom (Hogy végződött a nyaram), illetve a román Florin Serban Eu cand vreau sa fluier, fluier (Ha fütyülni akarok, fütyülök) című alkotását hozta ki a legjobbnak a kritikusok megszavaztatásával. Roman Polanski The Ghost Writer (A bértollnok) című thrillere hajszálnyira maradt le tőlük.

Az elemzők a harminc éve elkövetett liliomtiprása miatt tavaly letartóztatott, és jelenleg svájci házi őrizetben raboskodó 76 esztendős Polanski győzelmét is elképzelhetőnek tartják. Polanski 1966-ban már megkapta az Arany Medvét Zsákutca című filmjéért, és 44 év elteltével népszerű választás lehet. Pikáns aktuális mondanivalót hordozó politikai thrilleréről, amelyben Ewan McGregor és Pierce Brosnan játsszák a főszerepet, széles körben az a nézet alakult ki, hogy a legjobb munkái közé tartozik.

A The Ghost Writer egy volt brit kormányfőről szól, aki bértollnokot fogad memoárjai megírásához. A Robert Harris bestsellere nyomán forgatott film főhősének sztorija egyértelműen Tony Blair volt miniszterelnök Irakkal kapcsolatos politikájára utal. Az orosz alkotás az Északi-sarkkörön túl egy meteorológiai állomáson játszódik. Az elzártságban élő két férfi között súlyos konfliktus alakul ki a pszichológiai drámában. A román rendező filmjének főszereplője egy 19 éves bűnöző, aki néhány nappal szabadulása előtt tudja meg, hogy anyja kisebb testvérével külföldön akar letelepedni, ezért kétségbeesésében túszul ejt egy szociális munkást.

Jó kritikát kapott a boszniai Jasmila Zbanic Na putu (Úton) című multikulturális problémákat feszegető társadalmi drámája is. Zbanic 2006-ban kapott Arany Medvét Szerelmem, Szarajevó című rendezői bemutatkozásáért.

A kínai, dán, török és japán versenyfilm is kapott elismerő értékeléseket, és péntek estig még három produkció mutatkozik be, köztük Michael Winterbottom ultraerőszakos The Killer Inside Me (A bennem lakó gyilkos) című filmje. A szombat esti gála tehát még valóban tartogathat meglepetést.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik