Nagyvilág

Sztálin egyre népszerűbb

Sztálint ábrázoló képek és vörös zászlók is szerepelnek majd a II. világháború befejeződésének 65. évfordulója alkalmából tartandó moszkvai ünnepségeken. A jogvédők tiltakoznak.

Az orosz főváros önkormányzata reklámbizottságának elnöke, Vlagyimir Makarov elmondta: a Sztálint megörökítő tablókat elsősorban ott helyezik el, ahol ezen a napon hagyományosan találkoznak a háborús veteránok, például a Gorkij parkban és a Veréb-hegyen, a Lomonoszov-egyetem előtti téren.

Sztálin képeinek kihelyezését maguk a veteránok kérték. A vörös zászló szintén sok helyen lesz látható, egész házhomlokzatokat beborító molinókon is.

A főútvonalak felett átívelő transzparenseken – amelyek a megszokott reklámok helyét foglalják el egy időre – a feliratok sok helyen angolul is olvashatók lesznek majd, kiemelendő a szövetségeseknek a győzelemben játszott szerepét. A nyugati szövetségesek egységei most első ízben részt vesznek a Vörös téren rendezendő központi díszszemlén.

“A győzelmet nem Sztálin, hanem a nép aratta “

A Sztálin-képek újbóli moszkvai megjelenése ellen máris határozottan szót emeltek a jogvédők. Borisz Grizlov, a dumában több mint kétharmados többséggel bíró Egységes Oroszország Párt elnöke csütörtökön helytelennek nevezte a Sztálin-képekről szóló döntést azzal, hogy a győzelmet nem Sztálin, hanem a nép aratta.

Mihail Gorbacsov, a Szovjetunió utolsó elnöke az Interfax hírügynökség kérdésére szintén úgy vélte: Sztálinnak volt ugyan szerepe a háborúban, de sok hibát is elkövetett, amelyek hatalmas emberáldozatokhoz vezettek, nem is szólva egyéb bűneiről, ezért szerepével tudományos munkákban kell foglalkozni, az utcára nincs miért kitenni a képét.

Egyedül Gennagyij Zjuganov, a kommunista párt elnöke üdvözölte a döntést, téveszmének nevezve azt, hogy Sztálin tehet a hatalmas veszteségekről, amelyek egyes források szerint elérték a 27 millió főt.

Nő Sztálin népszerűsége

Sztálin népszerűsége kitartóan nő, s egy februárban közzétett felmérés szerint az orosz emberek példaképei között az 5. helyen áll. Egy további felmérés szerint az orosz emberek többsége szerint Sztálin tevékenységében több volt a pozitívum, mint a negatívum, de ilyen politikust nem szeretnének a mai Oroszország élén látni.

Az idei Szaharov-díjjal kitüntetett Memorial orosz jogvédő szervezet elnöke, Oleg Orlov nemrég egy interjúban kifejtette: “A 90-es évek elején úgy tűnt, mindent a nevén neveztek, és lezárult egy fejezet. De azután folytatódott Sztálin csöndes rehabilitációja. … Sztálin egyre inkább, veszélyes módon, hőssé válik nem csak a kommunisták, hanem a fiatalok egy részének szemében is. A Sztálin-mítosz újjáéledése ma a poszt-birodalomi szindróma alapján zajlik. Egy nagy birodalom összeomlott. A propaganda azt sugallja, hogy Oroszországot megalázták – ez a mítosz újjáéledésének az alapja” – mutatott rá a Memorial.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik