Nagyvilág

Megvesszőzték a házasságtörőket

Malajzia bejelentette, hogy házasságtörés miatt - vallási bíróságok döntésére - megvesszőztek három nőt és négy férfit.

A hatóságok szerdán közölték, hogy a három nőn február 9-én hajtották végre egy Kuala Lumpur melletti női börtönben a büntetést, miután házasságtörés bűnében bűnösnek találták őket.

“Remélte, hogy ezt nem értik félre, mert a házasságtörés az iszlám tisztaságát sérti” – jelentette ki Hishamuddin Hussein belügyminiszter helyi lapjelentések szerint. “A büntetés a nevelést szolgálja, és esélyt ad a vétkezőknek, hogy a jövőben a helyes utat kövessék” – mondta a miniszter, hozzátéve, hogy a büntetés következében egyik nő sem sérült meg.

A miniszter elmondta, hogy a férfiakat a és nőket a Malajziában a polgári törvényszékekkel párhuzamosan működő vallási bíróságok által decemberben meghozott ítéletek alapján vesszőzték meg.

Az Amnesty International jogvédő szervezet szerdán felszólította Malajziát: vessen véget a “megvesszőzési” járványnak. A londoni székhelyű szervezet szerint a három nő esete csak a jéghely csúcsa. Az Amnesty International a malajziai hatóságok által közzétett adatokra hivatkozva közölte: 2002 óta több mint 35 ezer embert – főként külföldieket – vesszőztek meg a bevándorlási szabályok megsértéséért. A jogvédő szervezet közleményében felszólította a Kuala Lumpur-i hatóságokat: “szüntessék meg ezt a kegyetlen és megalázó büntetést”.

Tavaly nagy visszhangot vert fel egy kétgyermekes családanya esete, akit sörivás miatt hat botütésre ítéltek.

Az Iszlám Nővérei nevű malajziai női jogvédő csoport azt állította: a vesszőzést úgy hajtották végre, hogy előzőleg nem tájékoztatták róla a nyilvánosságot, ami felháborító.

Malajziában párhuzamos jogrendszer működik: az iszlám törvénykezés, a saría a 28 milliós ország 60 százalékát kitevő muzulmánokra vonatkozik, míg a polgári törvények a nem muzulmánok esetében érvényesek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik