Nagyvilág

Kirúgja a rendőrök felét Medvegyev

Az orosz rendőrség központi apparátusának létszámát a felére - közel 20 ezerről tízezerre kell csökkenteni - jelentette be Dmitrij Medvegyev orosz elnök csütörtökön a belügyminisztérium kollégiumának kibővített ülésén.

A létszám optimalizálásával párhuzamosan át kell szervezni a központi apparátust, és módosítani kell feladatkörét, hogy azok összhangba kerüljenek a kor követelményeivel.

Az átalakítások részleteinek kidolgozására egy hónapot, a kormánynak a megvalósítással kapcsolatos kérdések megoldására három hónapot adott.

Azt is közölte: még a nap folyamán több káderpolitikai döntést szándékozik meghozni, vagyis személyi átalakítások várhatók a testület vezetésében.

A reformok egyik központi feladataként a korrupcióellenes intézkedéseket és a rendőrségnél való alkalmazás, az erkölcsi és lélektani szempontok figyelembe vételéhez szükséges feltételek kidolgozását jelölte meg. Kilátásba helyezte egyben, hogy nagyon hamarosan megemelik a rendőrök fizetését, és amint az államnak erre lehetősége nyílik, lépéseket tesz a belügyminisztériumhoz tartozó dolgozók lakásgondjainak megoldására.

Korábban az elnök már közölte, hogy a belügyminisztériumhoz tartozó dolgozók összlétszámát 20 százalékkal kell csökkenteni.
Csütörtökön azt is elmondta, hogy a dumához további törvénymódosítási javaslatokat is beterjesztett, egyebek között arról, mely esetekben kell elbocsátani egy rendőrt, és hogy súlyosbító körülménynek kell tekinteni a mindenkori ítéletek kiszabásánál, ha rendőr követett el bűncselekményt.

Az elnök egyben óva intett a rendőrségi statisztikák szépítésétől, s azt mondta, tavaly 1,3 millió bűncselekmény maradt felderítetlen, s ezek 25 százaléka súlyos bűntett volt. Rasid Nurgalijev miniszter pontosítása szerint 2200 gyilkosság, 7300 súlyos egészségkárosodást okozó testi sértés és 758 ezer lopás tettesét nem találták meg tavaly.
Medvegyev utalt arra is, hogy az utóbbi időben számos bűncselekményt követtek el rendőrök.

Szinte mindennaposak a hírek arról, hogy rendőrök lelőttek valakit, részegen embereket ütöttek el, összevertek, kínoztak embereket, bűnözőkkel szövetkeztek, raboltak, vesztegetést fogadtak el, vagy követeltek ki.

Egy kedden közzétett felmérés szerint az emberek 62 százaléka úgy véli, hogy az ilyen bűntettekről szóló beszámolók azt jelzik: a rendőrség annyira szétesett, hogy azt már nem lehet véka alá rejteni. A többség tart a rendőröktől, Moszkvában pedig egyetlen megkérdezett sem válaszolta azt, hogy teljesen megbízik a rendőrségben.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik