Külföld

Tálib vezért fogtak

admin
admin

2010. 02. 17. 11:57

Elfogták a tálib vezérkari hierarchia csúcsán álló Abdul Gani Baradart. A tálib felkelők egy hétig tagadták, hogy igaz a hír.

Sikerült elfogni az afgán tálibok katonai parancsnokát, Abdul Gani Baradar mollát – tette közzé a pakisztáni hadsereg, miután a tálib felkelők tagadták a hírt.

Baradar “hasznos információkat” adott az őt kihallgató pakisztáni ügynököknek, amelyeket azok megosztottak amerikai kollégáikkal – nyilatkozott név nélkül egy pakisztáni hírszerző tiszt az AP amerikai hírügynökségnek.

Baradar molla egyike a tálib mozgalom négy alapítójának és a felkelők vezetőinek hierarchiájában előkelő helyen áll. Terrorizmusellenes szakértők szerint tapasztalt és tekintélyes katonai vezető, aki elnökölt a tálib harctéri parancsnokok tanácskozásán, s kézben tartotta az ellenállás pénzügyi szálait is. Őt tekintik az amerikaiak ellen folytatott gerillaharcmodor kidolgozójának.

A Newsweeknek tavaly júniusban, e-mailben adott interjút. Ebben elárulta, hogy egészen az ellenség teljes kiűzéséig akarja folytatni a harcot, ezért elemzők úgy látják, elfogása után új párbeszédre nyílik lehetőség Karzai elnök és a felkelők között.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.