Nagyvilág

Bonyolódik az atomvita Iránban

Moszkva is felszólította Iránt, hogy fogadja el a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség javaslatát, miszerint le kell állítania az urándúsítást. Irán azonban nem figyel a sorozatos figyelmeztetésekre.

Moszkva felszólítja Iránt, hogy fogadja el a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség javaslatát (NAÜ), miszerint le kell állítania az urándúsítást – mondta Szergej Lavrov, orosz külügyminiszter.

Ezzel szemben Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnököt az iszlám forradalom 31. évfordulóján százezres, ujjongó tömeg ünnepelte azért a döntésért, hogy az ország legyártotta a 20 százalékos szintre dúsított urán első tételét. Akkor azt is bejelentette, hogy nukleáris állammá váltak, de nem áll szándékukban atomfegyvert gyártani, mert nincs rá szükségük.

Ugyanakkor a NAÜ határozatát 6-an közvetítik Irán felé: Oroszország, Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Franciaország, Kína és Németország. Ők mind azt javasolják, hogy az iráni gyengén dúsított uránt szállítsák külföldre továbbdúsításra Oroszországba, majd a teheráni kutatóreaktornak szánt fűtőelemek előállítására Franciaországba.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik